Radoš: Libra će Saboru predložiti ukidanje obveznog služenja vojnog roka

PREDSJEDNIK Libre Jozo Radoš najavio je da će ta stranka Saboru predložiti da razmotri mogućnost ukidanja obveznog služenja vojnog roka.

Klub zastupnika Libre Saboru će predložiti da kod donošenja zakona o civilnoj službi donese zaključak kojim bi Vladu obvezao da do 30. svibnja razmotri mogućnost ukidanja obveznog služenja vojnog roka i Saboru predloži usvajanje dinamike prijelaza na dobrovoljno služenje vojske. Ako Sabor to odbije, Libra će predložiti poseban zakon o ukidanju obveznog služenja vojnog roka, rekao je Radoš na današnjoj konferenciji za novinare.

Upozorio je da više nema europske zemlje koja ima i ročnu i profesionalnu vojsku, te da Hrvatska danas živi u uvjetima manje razine ugroženosti i bolje nacionalne sigurnosti.

´Profesionalna vojska sigurno će biti sposobnija i spremnija i pridonijet će bržem uključivanju Hrvatske u sigurnosne i vojno-političke integracije´, naveo je Radoš.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga nužnim smatra da u vojsku idu samo zainteresirani, u punoj zdravstvenoj spremnosti, motivirani i honorirani od države, ´dok bi ostale muškarce trebalo osloboditi opterećenja i omogućiti im da rade nešto korisnije´.

Iznijevši podatke da je u prošloj godini podnijeto 30 puta više zahtjeva za služenje civilnog roka, Radoš je upozorio na potrebu dorade predloženog zakona o civilnoj službi, koji je u saborskoj proceduri.

´Povećani broj zahtjeva za civilnim služenjem samo pokazuje moderan odnos građana prema obrani i služenju domovini, puno moderniji od odnosa hrvatskih političara, koji su pod utjecajem još konzervativnijih pripadnika HV-a´, zaključio je Radoš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara