Rafinirana hrana može uzrokovati prištiće

Rafinirana hrana može uzrokovati prištiće
TINEJDŽERSKE akne i prištiće mogu uzrokovati i prevelike količine rafiniranoga kruha i žitarica, a ne samo čokolada i masna hrana.

Studija Loren Cordain i znanstvenika sa Sveučilišta Colorado iz Fort Collinsa pokazuje da rafinirani ugljikohidrati pokreću niz reakcija u tijelu koje uzrokuju povećano stvaranje bakterija koje su pak uzrok aknama.

Teoriju će u praksi ispitati Neil Mann nutricionist sa sveučilišta RMIT u Melbourneu i njegovi kolege. Oni će u istraživanje, kako piše New Scientist, uključiti 60 dječaka tinejđerske dobi koji će tri mjeseca dobivati prehranu siromašnu ugljikohidratima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Dermatolozi tvrde da pacijentima preporučuju takvu hranu i da vide poboljšanja. No, ovo će biti prva kontrolirana studija´, dodao je.

I dok u razvijenim zemljama tinejdžeri pate zbog akni, one su u nekim društvima gotovo nepoznate, primjerice među stanovnicima Papue Nove Gvineje gdje postoji tek minimum prerađene hrane.

Loren Cordain tvrdi da ni Eskimi nisu patili od prištića dok nisu počeli jesti zapadnjačku hranu.

Akne možda i nisu jedini problem uzrokovan uzimanjem velikih količina visko rafiniranog škroba. Takva prehrana može uzrokovati kratkovidnost i pridonijeti dijabetesu koji se javlja u odrasloj dobi, ističe se u New Scientistu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara