Ranko Marijan odustao od kandidature za predsjednika Vrhovnog suda

Ranko Marijan odustao je od kandidature za predsjednika Vrhovnog suda jer oko njegovog imenovanja nije postignuta suglasnost svih saborskih klubova zastupnika. L

"Već jučer sam nakon saborske rasprave u kojoj su neki klubovi zastupnika najavili da će biti suzdržani uputio pismo predsjedniku Stjepanu Mesiću u kojemu ga obavještavam da odustajem od kandidature za predsjednika Vrhovnog suda", kazao je Hini sudac Vrhovnog suda Ranko Marijan. Dodao je da se u pismu predsjedniku Mesiću zahvalio na povjerenju te da je o svemu obavijestio i predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa.

Kao razlog odustajanja od kandidature Marijan je naveo izostanak suglasnosti svih parlamentarnih stranaka oko imenovanja, što je bio njegov uvjet.

"Iz jučerašnje rasprave u Saboru bilo je vidljivo da se neće postići opća suglasnost, pa sam odustao od kandidature", kazao je Marijan, čiju su kandidaturu jednoglasno podržali Opća sjednica Vrhovnog suda i saborski Odbor za pravosuđe.

Suzdržanost oko njegovog imenovanja u sabornici jučer su, pak, iskazali klubovi HSP-a i IDS-a te neki nezavisni zastupnici, a kao argumente naveli su neke sumnje da je Marijan sudjelovao u političkim procesima.

Najviši sud u zemlji tako će i dalje biti bez predsjednika. Naime, u svibnju je istekao četverogodišnji mandat Ivici Crniću kojega je predsjednik Mesić htio ponovno predložiti, ali Crnić na to nije pristao.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara