Rapidno raste broj dječaka koji boluju od anoreksije

Rapidno raste broj dječaka koji boluju od anoreksije

Tekst: Z.J.
Foto: Geeklawyer

AMERIČKI stručnjaci iz centra za zdravlje djece i mladeži su objavili studiju u kojoj stoji da je u posljednje dvije godine znatno porastao broj dječaka od 12 do 16 godina koji boluju od anoreksije. Prema brojevima došlo je do 200-postotnog porasta broja oboljelih. U 67 posto slučajeva su stručnjaci zabilježili kritičnu pothranjenost koja ima negativne posljedice na tjelesno i duševno zdravlje.

Prema uputama znanstvenika, rješenje za taj problem u SAD-u treba tražiti kod nutricionista koje će se angažirati da obilaze škole i daju potrebne informacije mladima. Na taj način, smatraju znanstvenici, mladi će ljudi dobiti informacije iz prve ruke, a stručnjaci će im dati savjete o smetnjama u prehrani, prenosi američki mediji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječaci se ocjenjuju predebelima

Liječnici sa španjolskoga sveučilišta u Barceloni su došli do spoznaje da se želja za strogom dijetom javlja u mladića koji imaju krivu predodžbu o svome tijelu. U istraživanje koje su proveli su uključili 30 dječaka u rasponu od 11 do 18 godina koji boluju od anoreksije, te su od njih tražili da ocijene svoje tijelo. Od mladića su tražili da ocijene svoja ramena, opseg prsa, struk i noge. Ista pitanja su postavljena još 420 mladića koji ne boluju od anoreksije. Bez iznimke, anoreksični mladići su se ocijenili predebelima, a ostali za sebe smatraju da su u skladu s realnim mjerama.

Liječenje anoreksije je u mladića puno kompleksnije nego u djevojaka jer mladići puno teže priznaju da imaju probleme s prehranom. Prema ocjeni liječnika, glavni uzrok velikoga povećanja broja anoreksičnih mladića jest utjecaj pop kulture i želja za izgledom koji nameće društvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara