Raskinut ugovor s Mechelom

PREDSTAVNICI Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i ruskog Mechela večeras su potpisali ugovor o raskidu kupoprodajnog ugovora za sisačku Željezaru koji je potpisan lani u veljači, čime je ruska tvrtka izašla iz Željezare.

Taj su ugovor u prostorijama HFP-a potpisali u 19.55 sati predsjednik fonda Damir Ostović i sada već bivši generalni direktor Željezare Mechel Nasibulla Muhatdinov.

Danas je u HFP-u potpisan i ugovor o ustupanju kupoprodajnog ugovora iz veljače između tog fonda i Željezare u stečaju koji su poptisali Ostović i stečajni upravitelj Darko Šket, uz supotpis predstavnika Mechela.

Ostović je pojasnio da tim ugovorom HFP od Mechela preuzima na sebe ugovorne obveze i dobiva imovinu, te radnike Željezare, kao i sve obveze prema radnicima.

Kako bi se pojednostavila pravna procedura imovina Željezare i radnici prebacit će se na HFP, odnosno novu tvrtku u vlasništvu fonda koja će poslužiti kao prijelaz u vrijeme dok se ne pronađe novi strateški partner, kazano je na današnjoj konferenciji za novinare.

Muhatdinov je naglasio da će stura biti isplaćene kolovoške plaće radnicima u iznosu od 1,1 milijuna eura, da će biti aktivirano bankovno jamstvo od 3,6 milijuna eura, te predani alati i rezervni dijelovi vrijedni 1,5 milijuna eura bez naknade kao znak dobre volje, kako bi novi ulagač odmah mogao započeti s proizvodnjom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time smo ispunili sve svoje obveze prema Zakonu o radu i prema kupoprodajnom ugovoru i platili smo sva dospjela potraživanja, kazao je Muhatdinov.

Bankovno jamstvo trebalo bi biti dovoljno za isplatu šest mjesečnih minimalnih plaća radnika ili za tri i pol mjeseca punih plaća, kazano je.

Ostović je napomenuo da intenzivno rade na izradi liste kupaca, kojih je nekoliko, te bi uskoro trebali organizirati prezentaciju sisačke Željezare zainteresiranim kupcima.

Glede sudbine radnika, Ostović je rekao da treba vidjeti što je realno i koliko ih može ostati, a za Željezaru, istaknuo je, žele pronaći dugotrajno rješenje.

Ostović je ocijenio da će HFP teško moći pokrenuti proizvodnju u Željezari u ovom razdoblju do pronalaska strateškog partnera i iz tog razloga im je cilj što prije pronaći ulagača u tu tvrtku.

U tu novu tvrtku trebalo bi prijeći 1607 radnika od ukupno 1655 koliko ih je bilo prije godinu i pol dana kada je Mechel ušao u Željezaru. Razlika u broju je nastala prirodnim odljevom radnika u mirovinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara