Raspala se vladajuća koalicija u Pakistanu

Raspala se vladajuća koalicija u Pakistanu

DVIJE VODEĆE stranke koalicije koja je svrgnula pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa se od danas nalaze na suprotnim stranama.

Pakistanka muslimanska liga (PML-N) bivšeg premijera Nawaza Sharifa je danas objavila da napušta vladu kojom dominira Pakistanska narodna stranka (PPP) ubijene bivše premijerke Benazir Bhutto. Konzervativni Sharif i liberalna Bhutto su 1990-ih bili ljuti suparnici, ali ih je prošle godine ujedinilo neprijateljstvo protiv Musharrafa, generala koji je na vlast došao 1999. godine vojnim pučem u kojem je svrgnut Sharif.

Međutim, nakon što je Musharraf podnio ostavku pod prijetnjom parlamentarnog opoziva, na vidjelo su izašle dugo skrivene razlike i neslaganja između Sharifa i Asifa Ali Zardarija, udovca Benazir Bhutto i čelnika njene stranke.

Sharif je, naime inzistirao da nova vlada kojom dominira PPP ponovno imenuje suce koje je smijenio Musharaff, a što je izazvalo prosvjede širom zemlje. Zardari se, međutim, tome protivi, između ostalog i zato što se među smijenjenim sucima nalaze i oni koji su ga svojevremeno osudili zbog korupcije.

Drugi izvor neslaganja je spor oko izbora novog predsjednika, koji je zakazan za 6. rujan. Sharif se zalaže da ta funkcija ubuduće ima ceremonijalni karakter, dok Zardari, koji se kandidirao, nastoji očuvati Musharaffove ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je PML-N napustila vladu, Zardari i njegov premijer Yousuf Raza Gilani mogu računati na većinu, zahvaljujući tome što je Pokret Mutahidda Qaumi, regionalna stranka iz Karachija i bivša članica pro-mušarafskog bloka, objavila kako prelazi na njenu stranu.

Usprkos tome, mnogi pakistanski analitičari vjeruju kako državu čeka razdoblje nestabilnosti, a zabilježen je pad vrijednosti dionica na burzi u Karachiju.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara