Raspisani natječaji za privatizaciju brodogradilišta, Vol. 2

Raspisani natječaji za privatizaciju brodogradilišta, Vol. 2

Tekst: V.Š.
Foto: Brodosplit.h
r

HRVATSKI fond za privatizaciju objavio je natječaje za privatizaciju šest brodogradilišta u većinskom državnom vlasništvu. Rok za podnošenje ponuda je 19. travnja do 14 sati.

HFP je natječaje objavio na svojoj internetskoj stranici, a očekuje se da će tijekom idućeg tjedna isto napraviti i u Vjesniku, Financial Timesu, The Economistu, Lloyd's Listu i TradeWindsu.

Podsjećamo, prvi krug natječaja za privatizaciju brodogradilišta iz kolovoza prošle godine neslavno je propao nakon što su do isteka natječaja HFP-u pristigle samo dvije ponude koje Vlada nije prihvatila jer nisu zadovoljavale obvezne uvjete natječaja.

Četiri brodogradilišta za po jednu kunu, dva po nominalnoj cijeni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najnovijim natječajima država po posebnim uvjetima (za jednu kunu) prodaje većinske udjele u četiri brodogradilišta; 83,32 posto dionica u riječkom 3. maju, 95,24 posto dionica u Brodotrogiru, 99,54 posto dionica u Brodogradilištu Kraljevica i 99,78 posto dionica u Brodograđevnoj industriji Split.

U slučaju ostala dva brodogradilišta udjeli se prodaju po nominalnoj cijeni. U slučaju Brodosplita prodaje se jedan poslovni udio koji čini sto posto temeljnog kapitala Brodosplit-Brodogradilišta specijalnih objekata po početnoj cijeni 18,16 milijuna kuna. Prodaje se još i većinski udio od 59,25 posto pulskog Uljanika za kojega je početna cijena 397,49 milijuna kuna.

Natječaji obvezuju potencijalne kupce da izrade i dostave program restrukturiranja u trajanju od najviše pet godina. Program mora sadržavati strukturne i financijske mjere potrebne za uspostavu dugoročne tržišne održivosti brodogradilišta koje uključuju reorganizaciju i racionalizaciju djelatnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara