Rasprava o civilnoj obrani u integracijskim procesima

Na javnoj raspravi održanoj danas u Zagrebu pod nazivom "Civilna obrana u integracijskim procesima" istaknuto je da se, osim oružanih snaga, i civilna obrana treba uskladiti s razvojnim trendovima država članica NATO saveza i Europske unije. L

Otvarajući skup, ministar obrane Berislav Rončević podsjetio je na važnost civilne obrane, čiji je razvoj, kako je rekao, također jedan od uvjeta za dostizanje NATO standarda i približavanje tom vojno- obrambenom savezu.

Rekao je da je za razvoj civilne obrane potrebno izraditi i kvalitetnu zakonsku regulativu, u čijoj izradi trebaju sudjelovati predstavnici svih ministarstava.

Dobro ustrojena civilna obrana treba biti u stanju odgovoriti na sva krizna djelovanja koja nisu posljedica borbenih napada na Republiku Hrvatsku, ustvrdio je Rončević. Podsjetio je i da procjene govore kako Hrvatska dugoročno nije ugrožena klasičnim oružanim sukobom, ali da mora biti sposobna odgovoriti na razne krize, uključujući i terorizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U razgovoru s novinarima Rončević je procijenio da će Hrvatska doseći sve standarde potrebne za prijem u NATO za dvije do tri godine. Uključenjem u taj savez Hrvatska može dobiti jeftiniji obrambeni sustav, te postati sigurnije područje, što je pretpostavka za nova gospodarska ulaganja, rekao je Rončević.

Uz predstavnike gotovo svih ministarstava o razvoju civilne zaštite u današnjoj su raspravi sudjelovali i obrambeni stručnjaci, a uvodna su izlaganja održali ravnatelj Centra za defendološka istraživanja Božidar Javorović, sveučilišni profesor i predsjednik Hrvatskog defendološkog društva Vlatko Cvrtila i Milenko Pezer iz Uprave za obrambenu politiku MORH-a.

Civilna komponenta obrambenog sustava u Zakonu o obrani definirana je kao sustav institucija i aktivnosti usmjerenih na pripremu za obranu i obranu države nevojnim sredstvima, kojima se osigurava djelovanje vlasti, gospodarstva, društvenih djelatnosti te opskrba i zaštita stanovništva.

(Hina) xam

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara