RASTE AMERIČKA POTPORA RATU U IRAKU, RAZLIKE PREMA SKUPINAMA

Kako koalicijske snage napreduju u bitki za Bagdad, sve više raste potpora Amerikanaca ratu u Iraku.

Najnovije istraživanje javnoga mišljenja Washington Posr-ABC News pokazuje u utorak kako 77 posto Amerikanaca podupire odluku da SAD ide u rat u Iraku, i to sve više što su vijesti s bojišnice bolje. Samo 16 posto njih se protivi ratu.

Potpora američkom ratu u Iraku ipak nije jedinstvena nego se prilično razlikuje ako se uzmu u obzir različite skupine Amerikanaca.

Muškarci više podržavaju rat nego žene, 82 posto prema 72 posto, stanovnici s juga Amerike više nego sa zapada, 80 posto prema 70 posto, bijelci više nego crnci, 81 posto prema 49 posto, a republikanci više nego demokrati, 95 posto prema 65 posto.

Protivljenje ratu u Iraku raste iznad jedne trećine samo u dvije skupine američkog stanovništva: među crncima i liberalnim demokratima. Najveću potporu ratu, 99 postotnu, daju konzervativni republikanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Republikanci promatrani kao cjelina skoro u potpunosti podupiru rat, dok su demokrati više podijeljeni, mada skoro dvije trećine njih sada kažu da podržavaju rat.

Republikanci muškarci i žene skoro podjednako podržavaju rat, dok je kod demokrata manje žena nego muškaraca za rat, 60 prema 71 posto.

Prema životnoj dobi najvatreniji pobornici rata su između 45 i 54 godine starosti, njih 87 posto. To je generacija Amerikanaca od kojih su mnogi prosvjedovali svojedobno protiv rata u Vijetnamu, a sada ogromna većina njih podržava rat u Iraku. No, mlađi ne zaostaju mnogo, oni između 18 i 34 godine podupiru rat sa 77 posto.

Rezultati istraživanja javnoga mišljenja Washington Post-ABC News temelje se na telefonskoj anketi provedenoj od 2. do 6. travnja na slučajnom uzorku od 1.030 odraslih Amerikanaca.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara