Raste broj američkih žrtava u Iraku

BROJ američkih vojnika poginulih u Iraku od početka rata u ožujku prošle godine približava se brojci od 500 žrtava, što je više od američkih gubitaka u mnogim regionalnim sukobima u nekoliko proteklih desetljeća: u Zaljevskom ratu, Libanonu, Somaliji, Panami, Granadi, Kosovu i Afganistanu.

Broj poginulih Amerikanaca u Iraku, 494, premašio je broj američkih žrtava u prvom Zaljevskom ratu 1991. godine, kada je u operaciji istjerivanja Sadama Huseina iz Kuvajta poginulo 315 američkih vojnika.

U operaciji u Afganistanu, koja još uvijek traje, poginulo je do sada 99 Amerikanaca, od čega manje od trećine od neprijateljske vatre. I dok su Amerikanci talibane napadali iz zraka, kopnene bitke su bile rezervirane za borce Sjevernog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom operacije na Kosovu 1999., kada su SAD i NATO isključivo iz zraka napadali SRJ, Amerikanci nisu izgubili niti jednog vojnika.

U Grenadi je 1983. godine poginulo 16 Amerikanaca, a u Panami je 1989. godine život izgubio 21 američki vojnik.

U mirovnoj operaciji u Somaliji, Amerikanci su izgubili 18 vojnika u urbano-gerilskom sukobu s pristašama ratnog vođe Faraha Aidida u Mogadishuu. SAD se nakon tog incidenta povukao iz te misije.

No, irački se sukob pokazao drugačijom vrstom rata. Od prestanka borbi, Amerikanci uglavnom stradavaju od nesofisticiranog oružja, poput mina, minobacača i lakog naoružanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara