Raste nezaposlenost, ali rastu i naknade

NEZAPOSLENE osobe do sada su primale 1000 kuna naknade, a 1200 kuna, koje je donijela trenutna vlada, već će se početi isplaćivati ovog mjeseca. Krajem listopada u HZZ evidentirano je 250.087 nezaposlenih osoba, odnosno 1,6 posto više nego u rujnu, ali ipak 13,7 posto manje nego u listopadu prošle godine.

"Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosi 11,1 posto, dok je u 2006. u Europskoj uniji iznosila 7,9 posto. Prosječna zaposlenost u EU je krajem prošle godine bila 64,4 posto, dok je u istom razdoblju u Hrvatskoj evidentirana prosječna zaposlenost od 55,6 posto", istaknula je ravnateljica Zavoda, prenosi Poslovni dnevnik. Najveće povećanje nezaposlenosti zabilježeno je u turističkim županijama, Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, gdje je završena turistička sezona.

Prema spolnoj strukturi, broj nezaposlenih nije se mijenjao u odnosu na prošli mjesec, tako je postotak žena na Zavodu veći za 23,2 posto od nezaposlenih muškaraca prijavljenih na Zavod.

S obzirom na razinu obrazovanja, također nije bilo većih pomaka, najviše je nezaposlenih sa završenom trogodišnjom srednjom školom, odnosno školom za KV i VKV radnike, njih 34,6 posto. 26,4 posto nezaposlenih je sa četverogodišnjom srednjom strukovnom školom ili gimnazijom, a četvrtina svih nezaposlenih ima samo osnovnu školu.

Najmanji broj nezaposlenih ipak je sa završenim stručnim studijem ili višom školom. Njih je tek 3,1 posto dok je 4 posto nezaposlenih sa fakultetom, magisterijem ili doktoratom.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara