RASTE POPULARNOST VLADAJUĆIH SOCIJALDEMOKRATA

Najnovija ispitivanja javnog mnijenja potvrđuju trend oporavka vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i kancelara Gerharda Schroedera i pad popularnosti oporbenih demokršćana. L

SPD je prvi put nakon parlamentarnih izbora prije dvije godine u ispitivanjima javnog mnijenja dobila više od 30 posto glasova dok je oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU sa 39 posto prvi put ove godine pala ispod 40 posto, rezultati su ispitivanja javnog mnijenja što ga je za tjednik Stern i TV postaju RTL proveo demografski institut Forsa.

Prema istim rezultatima oporbena Unija CDU/CSU i Liberali s osam posto glasova, više ne bi raspolagali većinom u parlametu isto kao ni sadašnja vladajuća socijaldemokratsko-zelena koalicija koja bi zajedno dobila 41 posto glasova.

Trend koji pokazuje pad popularnosti oporbenih demokršćana te oporavak vladajućeg SPD-a i njemačkog kancelara Gerharda Schroedera započet je prije nekoliko tjedana i djelomice potvrđen rezultatima lokalnih i općinskih izbora u nekoliko saveznih pokrajina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po procjenama analitičara, na nezadovoljstvo glasača Unijom CDU/CSU utjecali su unutarstranački nesporazumi te nejasna socijalna politika. Kršćansko demokratska unija (CDU) i Kršćansko socijalna unija (CSU) se već mjesecima svađaju oko smjernica demokršćanske socijalne politike posebice glede reforme zdravstva. Unutarstranački sukob je kulminirao jučerašnjim povlačenjem zamjenika predsjednika CDU-ovog zastupničkog kluba Friedricha Merza iz predsjedništva stranke. Merz je, zbog svojih godina i angažmana unutar stranačkog vrha, glasio kao uzdanica CDU-a i mogući demokršćanski kandidat za kancelara.

S druge strane se procjenjuje da je koalicijska vlada Gerharda Schroedera donekle uspjela uvjeriti birače u nužnost socijalnih reformi i smanjivanja socijalnih povlastica. SPD je također profitirao odlaskom Gerharda Schroedera s vrha stranke i postavljanjem Franza Muentefehringa na mjesto predsjednika SPD-a čime je udovoljeno lijevom krilu stranke i spriječen daljnji odljev članstva.

(Hina) xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara