Rat je završen: Rusi počeli povlačenje iz Gruzije

IAKO su jutros najavili da im je za povlačenje potrebno još barem deset dana, danas su Rusi objavili kako su se potpuno povukli iz Gruzije.

Ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov je za agenciju RIA izjavio kako su se do 17 sati po lokalnom vremenu sve ruske postrojbe - osim "mirotvoraca" predviđenih sporazumom o primirju - povukle s gruzijskog teritorija u pravcu Abhazije i Južne Osetije.

Serdjukov je izjavio kako će nekoliko stotina  "mirotvoraca" ostati u posebnim sporazumom predviđenim sigurnosnim zonama koje se nalaze nekoliko kilometara unutar gruzijskog teritorija. U sigurnosnu zonu ne ulazi strateški važan grad Gori u središnjoj Gori, ali ona - prema gruzijskim tvrdnjama - prekida vitalnu prometnicu koja spaja zapad i istok Gruzije.

"Ruski general Vjačeslav Borisov mi je rekao da će Rusi napustiti Gori do 17 sati i da će u Djavi, u Južnoj Osetiji biti do 20 sati. Rusi su uklonili dvije nadzorne točke u Goriju, a 13 oklopnih vozila napustilo je grad", kazao je stranim novinarima tajnik gruzijskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Aleksandar Lomaja.

Ove informacije potvrdila je i francuska novinska agencija AFP čiji izvjestitelj s terena javlja kako se konvoj ruskih vozila praćen većim brojem vojnika uputio prema Južnoj Osetiji. Konvoj se navodno kreće prema glavnom gradu Južne Osetije, Chinvaliju.

Rusija je također objavila povlačenje zrakoplovnih i mornaričkih snaga iz područja sukoba. U Sevastopolju na Krimu - glavnu bazu Crnomorske flote - svečano je dočekana korveta "Miraž" za koju se tvrdi da je za vrijeme rata potopila gruzijski raketni čamac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Flotu su dočekali i prosvjednici - ukrajinski nacionalisti koji traže povlačenje Crnomorske flote iz te ukrajinske luke - ali je njihov broj, prema ruskim izvorima, iznosio tek nekoliko desetaka.

"Ruska okupacija Gruzije ne može proći nekažnjeno"

"Nezamislivo je da u 21. stoljeću država koja je članica Vijeća Europe okupira teritorij druge članice", osudili su izvjestitelji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe nakon posjeta Gruziji, uz napomenu kao "ruska okupacija ne može ostati nekažnjena".

Matyas Eorsi i Kastriot Islami posjetili su Tbilsi i Gori nakon čega će sastaviti izvještaj koji će biti iznesen na idućoj sjednici Skupštine krajem rujna. "Rusija se mora odmah povući iz Gruzije i prestati uništavati gospodarsku infrastrukturu", naveli su izvjestitelji u jutrošnjem razgovoru s novinarima. 

J.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara