Rat protiv Iraka mogao bi biti jeftiniji od nedjelovanja

SJEDINJENE DRŽAVE će platiti visoke troškove vjerojatnog rata protiv Iraka, a analitičari procjenjuju da bi nedjelovanje moglo biti i skuplje.

Prema procjenama Bijele kuće, rat u Iraku stajao bi između 50 i 60 milijardi dolara, ali neovisne procjene troškove rata stavljaju na preko 100 milijardi dolara.

Visoki materijalni troškovi rata, uz nemjerljive gubitke u ljudskim životima, izazivaju prosvjede ne samo protivnika rata nego i običnih Amerikanaca koji strahuju za svoja radna mjesta u usporenom američkom gospodarstvu.

Institut Brookings procjenjuje, međutim, da bi troškovi nedjelovanja mogli biti i veći.

U najnovijoj studiji Brookings navodi kako bi u mogućem napadu na američku nuklearnu elektranu ili kemijsko postrojenje moglo poginuti do 10.000 ljudi, a eksplozija nuklearne bombe u većem američkom gradu mogla bi odnijeti 100 tisuća života.

Istraživanje kaže da bi napad biološkim oružjem na američki grad uzrokovao 750 milijardi dolara gospodarske štete, napadi na trgovačke centre ili kina mogli bi stajati američko gospodarstvo 250 milijardi dolara, dok bi napad oružjem masovnog uništavanja na transportne kapacitete stajao Sjedinjene Države do 1.000 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brookings za usporedbu navodi kako je prije godinu dana samo čišćenje uredskih zgrada američkog Kongresa od antraksa stajalo 42 milijuna dolara.

Analitičari povezuju postojanje Sadama Huseina s neizvjesnošću koja opterećuje američko tržište, te drže da bi njegovo ostajanje na vlasti pridonijelo slabom rastu američke ekonomije.

´Ako se to ne riješi, ako sve ostane kako je u smislu oružja masovnog uništavanja, mislim da bi to zamračilo burzu i američko gospodarstvo´, rekao je Greg Valiere iz instituta Schwab Washington Research.

Sjedinjene Države će troškove drugog Zaljevskog rata morati uglavnom podnijeti same, za razliku od onoga 1991. Troškove rata od nekih 60 milijardi dolara tada su uvelike, s 51 milijardom dolara nadoknadile zaljevske zemlje poput Kuvajta.

Jedan dužnosnik Pentagona rekao je da su tada Sjedinjene Države ´skoro zaradile na cijeloj stvari´.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara