Rat u Iraku bit će medijski praćen izbliza

PREDSTOJEĆI rat protiv Iraka biti će, u pogledu medijskog pokrivanja, praćen izbliza kao niti jedan rat do sada, budući da je američka vojska po prvi puta predstavnike medija uključila u život vojnika na bojišnicama.

U eksperimentu koji je podržao američki ministar obrane Donald Rumsfeld, više od 700 novinara - reportera, snimatelja i fotografa - trebalo bi izbliza pratiti američke vojnike kada krene napad na Irak.

Čak ni u Vijetnamu - sukobu koji je ozbiljno narušio odnose između američke vojske i medija - nije tako veliki broj predstavnika medija jeo, spavao i radio zajedno s vojnicima.

"U današnje doba velik broj vojnih časnika vidi korist medija - Vijetnam je bio davno", kazao je pukovnik Franklin Childress, zapovjednik medijskih operacija u Kuvajtu, zadužen također za nadgledanje onoga što se naziva "medijskim uključivanjem" (media embedding).

"Kada se bude pisala povijest tog uključivanja, mislim da će na to gledati kao na odlučujući trenutak kada su vojska i mediji počeli zajedno raditi. To će dati ton daljnjem medijskom pokrivanju ratnih sukoba", kazao je Childress.

On je također kazao da će medijsko uključivanje novinara omogućiti pristup bez presedana načinu rada vojske, te će svijet moći vidjeti ukupnu sliku modernog sukoba - sa svim manama i nedostacima.

Pojavila se i zabrinutost oko manipulacije medijima, budući da je vojska odredila 50 strogih osnovnih pravila za novinare što je izazvalo strah da bi izvještaji mogli biti ublaživani ili razvodnjeni prije slanja, odnosno da će vojska cenzurirati medijsko praćenje rata.

Vojska tvrdi da će novinari na taj način moći imati pristup tajnim informacijama. Takav način suradnje vojske i medija otvara čitav niz pitanja, a samo sud ili greška moći će odrediti gdje završava nezavisnost medija a gdje počinje vojni nadzor.

Novinari koji se već nalaze zajedno s američkim vojnicima u Kuvajtu smatraju da je "medijsko uključivanje" pozitivna stvar, budući da će na taj način dobiti bolji uvid u unutrašnji ustroj vojnih operacija.

Neki novinari "priključili su se monarici i ratnom zrakoplovstvu, dok će većina novinara biti priključena kopnenoj vojsci ili marincima".

Novinari, koji očekuju i pristup prvim crtama bojišnice kada sukob počne, dobili su od američke vojske ratnu odjeću koja bi ih trebala zaštititi od kemijskog i biološkog oružja, kao i plinske maske.

Neki vojni dužnosnici strahuju da novinari neće izdržati vojne uvjete života (spavanje u šatorima sa stotinu vojnika, prehrana koja se svodi na zapakirane gotove obroke) a najveću bojazan izaziva mogućnost žrtava među "sedmom silom".(Hina) nab br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara