Rat u Libiji: Počelo novo granatiranje, Gadafi opet najavio prekid vatre

Foto: AFP, US Navy

U SUBOTU, 19. ožujka oko 15.30 sati francuski su bombarderi ušli u libijski zračni prostor i počeli s akcijom zaštite pobunjenika u Bengaziju od Gadafijevih snaga. Otprilike dva sata nakon toga Francuzi su počeli s bombardiranjem Gadafijevih snaga. Bio je to početak rata u Libiji. Točno osam godina nakon što je SAD napao Irak. Galerija sadrži uznemirujuće fotografije.

No, prema najavama Amerikanaca, libijski bi rat trebao brzo završiti. Naime, izvori bliski Baracku Obami rekli su za CNN kako će Amerikanci sudjelovati u vojnim operacijama u Libiji samo nekoliko dana, a zatim će biti samo potpora savezničkim snagama. Također, prvotno je bilo najavljivano kako Amerikanci neće sudjelovati u napadu na Libiju, no vrlo brzo su nakon prvog francuskog bombardiranja s američkih ratnih brodova ispaljene rakete prema bazama protuzračne obrana Gadafijeve vojske. Glavni cilj prvog vala napada je uništiti zračne i baze protuzračne obrane libijske vojske, tvrde Amerikanci, prenosi CNN.

U napadu sudjelovali i američki nevidljivi bombarderi

Napadi su trajali čitavu noć u akciji nazvanoj Odisejeva zora, da bi ujutro prestali. U napadu su navodno sudjelovali i američki nevidljivi bombarderi. Pentagon je tek kasnije potvrdio tu informaciju. Gadafi se navodno nalazi u odlično utvrđenom vojnom kompleksu Azizija u Tripoliju, a okružen je tisućama lojalista koji su tamo došli ili kako bi sastavili živi zid, ili kako bi se pokušali zaštiti, piše Guardian.
  

> Kako je protekao prvi dan rata u Libiji pročitajte ovdje

> Gadafi najavio odmazdu: Napast ćemo vojne i civilne ciljeve na Mediteranu

> Ostale vijesti o libijskom ratu pročitajte ovde

Kronologija, 20. ožujka 2011.

22:18 - Gadafi nije naša meta, izjavio je u Pentagonu viceadmiral Courtney uvjeravajući novinare da saveznici neće gađati Gadafijevu tvrđavu. "Gadafi može biti žrtva samo ako gađamo vojno postrojenje, a ne znamo da je on tamo, naprimjer ako pregledava lokaciju na kojoj se nalazi protuzračna obrana. Ali njegovu palaču nećemo gađati", kaže Courtney.

22:03 - BBC javlja da u Tripoliju i dalje odjekuju snažne eksplozije. Svjedoci tvrde da su vidjeli gusti dim kako se uzdiže nedaleko od Gadafijeve tvrđave u glavnom gradu.

22:02 - Više od 8.000 pobunjenika ubijeno je otkad su sukobi u Libiji počeli, rekao je za Al Jazeeru glasnogovornik pobunjeničkog pokreta u Bengaziju Abdel Hafiz Goga.

21:50 - Bengazijem zadnjih 20 minuta odjekuju eksplozije i pucnjava, javlja dopisnik Reutersa.

21:49 - Zona zabrane letenja ne odnosi se na helikoptere, rekao je viceadmiral Courtney. Na pressici u Pentagonu također je rečeno da Arapska liga i dalje podržava akciju u potpunosti, iako su ranije izrazili zabrinutost zbog prekomjernog granatiranja. "Nemamo razloga vjerovati da su u granatiranjima stradali civili", kaže Courtney.

21:32 - Liječnik iz Bengazija za CNN je kazao da su Gadafijeve snage u tom gradu u subotu ubile 95 osoba.

21:24 - U Tripoliju se čula glasna eksplozija, praćena zvucima protuzračnih topova, javlja Al Jazeera.

21:21 - "Nadam se da će libijska vojska ispuniti obećanje o prekidu vatre", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon na konferenciji za novinare u Egiptu i dodao kako su se napadi Gadafijeve vojske na civile nastavili i nakon što je započela saveznučka ofenziva.

21:18 - Videadmiral William Courtney na konferenciji za novinare u Pentagonu rekao je da je subotnja akcija drastično oslabila libijsku protuzračnu obranu. "Bengazi i dalje nije potpuno siguran od napada, ali opasnost je umanjena", rekao je Courtney. Američki viceadmiral tvrdi da cilj akcije nije srušiti Gadafijev režim. Kaže da Gadafi mora prestati slati svoje trupe prema Bengaziju ukoliko želi spriječiti daljnje granatiranje.

21:08 - Guardian javlja da su pojedini djelovi Tripolija ostali bez struje i da se povremeno i dalje čuje pucnjava.

20:55 - Iako je turski premijer ranije zatražio ostavku Gadafija, čini se da se Turska pridružila zemljama koje su zabrinute zbog civilnih žrtava savezničke akcije u Libiji. Neimenovani turski diplomat za AFP kaže da bi NATO trebao razmotriti svoje strateške planove jer bi daljnje granatiranje moglo odnijeti veliki broj nevinih života.

20:43 - 11 članova posade talijanskog broda koji su kratko bilo zadržani u Tripoliju pušteni su na slobodu. Brod je napustio luku.

20:41 - Al Jazeera javlja da je pucnjava u glavnom gradu Libije, Tripoliju, prestala.

20:39 - Barack Obama na stanje u Libiji osvrnuo se u govoru koji je održao u Brazilu. "Svjedočili smo kako libijski narod hrabro zauzima stav protiv režima koji vrši nasilje nad vlastitim građanima. Diljem regije na noge ustaju mladi ljudi, stvara se nova generacija koja zahtjeva pravo da sama odredi svoju budućnost", kaže Obama.

20:37 - Vojnu akciju u Libiji osudila je predsjednica Kampanje za nuklearno razoružanje Kate Hudson. "Ne vjerujemo da će masovno bombardiranje donijeti mir i demoraciju u Libiju. Rakete možda ubijaju nedužnu djecu upravo u ovom trenutku", kaže Hudson.

20:35 - Guardianov dopisnik iz Tripolija javlja da se, usprkos najavljenom prekidu vatre, čuju zvuci eksplozija i protuzračne artiljerije.

20:25 - Gadafi je objavio da je svojim vojnicima naredio prekid vatre. Ovo je drugi put da Gadafi službeno najavljuje primirje. Prvi put je, kao što se pokazalo, to obećanje bilo lažno. Libijski režim preko glasnogovornika Ibrahuma Muse ujedno je pozvao libijska plemena da se uključe u povorku od Tripolija prema Bengaziju, gdje bi se trebalo razgovarati o pomirenju.

20:20 - Britansko ministarstvo obrane za Guardian je potvrdilo da u večerašnjim napadima sudjeluje i njihovo zrakoplovstvo.

19:39 - Hugo Chavez poručio je da granatiranje u Libiji ubija civile i da Amerikanci i Europljani ne bi trebali intervenirati.

19:38 - Više od 3800 izbjeglica iz Libije je prešlo egipatsku granicu, izvijestio je UN.

19:33 - Započelo je novo granatiranje Gadafijevih snaga. Očekuje se da će zračni napadi trajati dobar dio noći. U Tripoliju se čuje zvuk Gadafijevih protuzračnih topova.

19:28 - Državna televizija u Libiji izravno je prenosila pogreb osoba koje su opisali kao "mučenike križarske, kolonijalne vojne agresije". Libijci koji su prisustvovali pogrebnoj ceremoniji pjevali su pjesme u čast Gadafiju.

19:20 - "Za razliku od Gadafija, koalicija ne napada civile", poručilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova u službenoj izjavi za javnost. Britanci tvrde da su sve misije pomno isplanirane i da je učinjeno sve što se učiniti moglo kako bi civilne žrtve bile izbjegnute.

18:55 - U Misurati, gdje borbe između pobunjenika i Gadafijeve vojske i dalje traju, mnogo je mrtvih i ranjenih, izjavio je za Al Jazeeru jedan od pobunjeničkih vođa. Gadafijevi tenkovi tijekom dana ušli su u Misuratu i navodno pucaju po svemu što se kreće. Istovremeno, borci protiv Gadafija iz Bengazija su krenuli prema Ajdabiji, te namjeravaju osloboditi taj grad od diktatorove vojske.

18:53 - U intervjuu koji je objavio američki NBC, Gadafijev sin Al Saif izjavio je da njegov otac nema namjeru odstupiti s vlasti. "Cijela Libija ujedinjena je protiv napada zapadnih snaga. Mi samo želimo pomoći ljudima u Bengaziju, koji žive u jako teškim uvjetima. Apeliramo na Amerikance da im pomognu ili da puste nas da im pomognemo. Život ljudi u Bengaziju gotovo je nemoguć, militanti ih stalno maltretiraju", kaže Gadafijev sin.

18:45 - Visoki izvor iz američke vojske za Reuters je kazao da SAD očekuje da će morati vršiti dodatno granatiranje u Libiji. No, naglasio je da Amerikanci čine sve što je u njihovoj moći kako bi već u narednim danima prepustili operaciju u Libiji ostalim članovima koalicije.

18:42 - Francuska tvrdi da će se Katar uključiti u akciju protiv Gadafija u narednim satima. Francuski ministar obrane poručio je da Francuska u "potpunosti i isključivo" provodi UN-ovu rezoluciju u Libiji.

18:25 - AFP javlja da su u Libiji nestali njihovi novinar Dave Clarke i fotografi Roberto Schmidt i Joe Raedie. Trojac je nestao nedaleko od grada Tobruka, na istoku Libije. Prema zadnjim informacijama trebali su se sastati s pobunjeničkim snagama.

18:20 - Al Jazeera javlja da se u akciju uključuje i Norveška, koja prema Libiji šalje šest aviona, te 120 pilota, tehničara i sigurnosnog osoblja.

17:54 - Glasnogovornik francuske vojske za Reuters je kazao da je 15 francuskih aviona danas bilo u akciji u Libiji i da nisu naišli na nikakve poteškoće.

17:52 - Već ranije je Katar najavio da se njihovi avioni uključuju u akciju protiv Gadafija, a sada je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata poručeno da se pridružuje i njihova avijacija, prenosi AFP.

17:50 - Njemački časopis Focus tvrdi da su britanske specijalne snage već tjednima na terenu u Libiji, u sklopu priprema za ofenzivu koja je započela u subotu. Pripadnici SAS-a navodno su služili kao izvidnica u planiranju napada.

17:48 - Al Jazeera izvještava da je operacija Odisejeva zora naziv koji za intervenciju u Libiji koriste samo Amerikanci. Vojne snage ostalih zemalja imaju različita kodna imena; Britanci je zovu Operacija Ellamy, Francuzi Operacija Harmattan, a Kanađani Mobilna operacija.

17:35 - "Teško je izbjeći civilne ciljeve", izjavio je glasnogovornik američke vojske, pukovnik Franklin Childress. "Moramo vrlo pažljivo birati svoje mete. To je težak proces koji zahtjeva oprez i strateško planiranje, za razliku od onoga što radi libijski režim", rekao je Childress. Odgovorio je i na kritike Arapske lige, koja je najprije podržala ofenzivu pa onda počela upozoravati na pretjerano korištenje sile. "Zonu zabrane letenja nije lako održati. Neke smo stvari morali uraditi", kaže Childress koji ističe da je glavni cilj bio spriječiti novo nasilje nad civilima. Na komentar Arapske lige reagirao je u izjavi za Reuters anonimni američki dužnosnik koji se trenutno nalazi u Brazilu s Barackom Obamom. "UN-ova rezolucija podrazumjevala je sve nužne mjere da se zaštite civili. Bilo je vrlo jasno da to ne uključuje samo zonu zabrane letenja", kaže izvor Reutersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:27 - Admiral Muke Mullen izjavio je za NBC da je budućnost Libije vrlo nestabilna i da ne treba isključiti mogućnost da će Gadafi ostati na vlasti i nakon savezničke ofenzive. Za CNN je Mullen izjavio kako cilj vojne operacije nije svrgavanje Gadafija. "Nemam definitivan odgovor o političkoj situaciji u Libiji. Gadafi će morati donijeti neke odluke o svojoj budućnosti", kazao je Mullen.

16:47 - Neimenovani izvor iz libijske vojske za Reuters je kazao da je u bombardiranju pogođena baza Al Watjah, koja se nalazi oko 170 km jugozapadno od Tripolija. U granatiranju je oštećena protuzračna obrana te baze.

16:44 - Poljski premijer Donald Tusk ponudio je Libiji humanitarnu pomoć i rekao da poljski vojnici neće sudjelovati u akciji.

16:40 - Turski premijer Tayyip Erdogan u izjavi za Reuters pozvao je Gadafija da odstupi s vlasti. "Gadafi je u kontradikciji sam sa sobom. Njegove prve riječi bile su vrlo važne, rekao je da nema službeni stav. Ako nema službeni stav, onda bi trebao prepustiti vodstvo nekome tko ima legitimitet", kaže premijer Turske.

16:31 - Da u Libiji ima i civilnih žrtava upozorio je i šef Arapske lige Amr Musa, koji je također kritizirao napade na Gadafija. Arapska liga podržala je zonu zabranje letenja, ali Musa ističe kako je UN-ovom rezolucijom također određeno da će se zaštititi civili što, prema njihovom mišljenju, nije učinjeno. Amerikanci su ranije poručili da su gađali samo vojne ciljeve, i to isključivo u cilju održavanja zone zabrane letenja. CNN-ovi analitičari smatraju da je krajnji cilj SAD-a promjena režima u Libiji.

16:19 - "SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska prekršili su odredbe UN-ove rezolucije", izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič. Ruski diplomati poručuju da je saveznička koalicija trebala samo nadzirati provođenje zabrane letenja u Libiji, te dodaju kako su u granatiranju pogođeni i civilni civili u Tripoliju i u tri druga grada. Pozvao se na izvještaj libijske državne televizije, kazavši da je ubijeno 48 civila, a 150 ih je ranjeno. Rusija zahtjeva od koalicije da prestane s uporabom pretjerane sile. Rusija je najavila evakuaciju svojih diplomata iz Libije.

16:00 - Iako ih Rusija i Kina optužuju za neselektivno granatiranje u Libiji, Amerikanci tvrde da je prva faza operacije Odisejeva zora bila velik uspjeh. Pogodili su, tvrde, 20 od 22 predviđena cilja.

15:27 - AFP piše da je Italija na raspolaganje međunarodnim snagama stavila osam borbenih aviona koji se mogu početi koristiti "u bilo koje vrijeme".

15:24 - Guardianov dopisnik iz Libije Chris McGreal javlja da je cesta između Ajbidabija i Bengazija sasvim zakrčena ostacima uništenih tenkova i vojnih kamiona. Među uništenim vozilima razasuti su leševi Gadafijevih vojnika, među kojima su mnogi spaljeni do neprepoznatljivosti.

15:23 - Talijanski ministar Franco Fratini je potvrdio da je u Tripoliju zadržana posada talijanskog broda. "Ne znamo koje su namjere naoružanih ljudi koji su zadržali 11 članova posade", kazao je Fratini i dodao kako ne može isključiti mogućnost otmice. Među zadržanima je osam Talijana, dva Indijca i Ukrajinac.

15:17 - Generalni tajnik Arapske lige Amr Mousa je zatražio hitan sastanak te organizacije."Ovo što se događa u Libiji razlikuje se od osiguravanja zone zabrane letenja, a ono što želio je zaštita civila, a ne bombardiranje još civila", kazao je Mousa.

15:01 - Sin Moamera Gadafija, Saif Al-Islam, kazao je za ABC da je vlast u Tripoliju bila iznenađena zračnim napadima. "Vjerujte mi, jednog dana ćete se osvijestiti i shvatiti da ste podržavali krive ljude i napravili veliku pogrešku podržavajući te ljude. To je ista pričao i ona sa oružjem za masovno uništenje u Iraku", kazao je Saif-al Islam.

Reuters javlja da su stanovnici Misrate javili da su dvije osobe ubijene te da brodovi u luci sprječavaju dolazak pomoći.

14:52 - Glasnogovornik pobunjenika je kazao da su u centar Misrate ušla tri tenka Gadafijevih pristaša.

14:39 - Reutersa javlja da su tenkovi pristaša Gadafija došli do centra pobunjeničkog grada Misrate.

14:20 - CNN javlja da je konvoj libijske vojske uništen. Iza napada su ostala tijela i uništeni tenkovi.

14:18 - Izvori iz britanske vojske rekli su BBC-ju da su borbeni avioni Typhoon i Tornado dovezeni i južnu Italiju kako bi see pripremili za daljnje operacije.

14:09 - CNN izvještava da je u tijeku druga faza operacija Odisejeva zora.

14:00 - Libijska državna novinska agencija je objavila da će Gadafijeva vlast u sljedećih nekoloko sati podijeliti oružje više od milijunu libijskih građana.

13:35 - Francuska je objavila da je oko 13 sati njihov nosač zrakoplova Charles de Gaulle isplovio prema Libiji. Francuski mediji pišu da će s njim isploviti i jedna fregata. Ispred Libije su već dvije francuske fregate. Zračne operacije francuskog zrakoplovstva iznad Libije nastavile su se danas prijepodne.

13:15 - Pentagon je i službeno objavio da su američki vojni zrakoplovi opremljeni za elektroničko ratovanje jutros izveli napad na Gadafijeve kopnene trupe i protuzračnu obranu. U napadu na kopnene snage sudjelovali su avioni tipa Prowler i Harrier.

13:05 - Ugledni hrvatski stručnjak za sigurnost Fran Višnar kaže da dužina trajanja akcije ovisi o tome koliko će Gadafi uspjeti izdržati udare. Smatra da je Gadafijeva snaga, tri puta manja od one Saddama Husseina i dva puta manja od one Slobodana Miloševića. Opširnije >>>

13:00 - Admiral Mike Mullen je NBC-u rekao da se vojna operacija fokusira na ciljeve iz rezolucije UN-a, a ne na zbacivanje Gadafija s vlasti. SAD je također priopćio da su saveznici uspostavili zonu zabrane leta iznad Libije. U zračnom napadu je uništena Gadafijeva protuzračna obrana, a bombardirani su i aerodromi. Uspostavljena je zračna kontrola iznad Bengazija. 

12:30 - Iran je pružio podršku Libiji. Iz Teherana je priopćeno da su napadi sila Zapada "neokolonijalni pokušaj kontroliranja libijske nafte". Teheran je najprije pozdravio libijsku pobunu, nazvavši je "islamskim buđenjem", da bi ubrzo upozorili da Libijci ne smiju vjerovati savezničkoj vojnoj intervenciji. "Te zemlje uglavnom dolaze sa zavodljivim sloganima koji podržavaju narod, ali oni slijede samo svoje interese i nameću ostalima kolonijalizam u novom obliku", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast.

11:25 - CBS je izvijestio da su tri američka nevidljiva bombardera B-2 rano jutros bacila 40 bombi na "veće libijske aerodrome". Više detalja nije poznato, a Pentagon nije htio komentirao tu informaciju.

11:00 - Gadafi je na državnoj televiziji danas rekao da su saveznički napadi teroristički čin te dodao da će "skupiti ljude protiv agresora". Akciju je nazvao "novim hitlerizmom". Svim Libijcima je poručio da odsad nose oružje kako bi branili zemlju. "Nećemo napustiti našu zemlju, nego ćemo je osloboditi. Imamo skladišta oružja i grupirat ćemo ljude u borbi protiv agresora", rekao je te dodao da će zapadne sile u tom sukobu definitivno doživjeti poraz.

10:15 - Vojni zapovjednici savezničkih snaga danas će pregledati satelitske snimke kako bi ustanovili učinkovitost napada te razmjere uništenja Gadafijeve protuzračne obrane, izvještava Guardian.

10:00 - Sky News javlja da su progadafijeve snage još uvijek jake i aktivne u okolici Misrate, drugog po veličini uporišta pobunjenika. Kako javljaju, snajperisti su na zgradama, a vojska okružuje grad. Al-Jazeera izvještava da su naoružani muškarci uhitili posadu talijanskog broda u luci u Tripoliju.

9:30 - Dopisnik Guardiana iz Tripolija javlja da je jutro u Gadafijevom gradu neobično tiho i napeto. Ispričao je da se oko 2,30 sati po lokalnom vremenu mogla čuti snažna protuzračna obrana. Libijska televizija je priopćila da vlast namjerava dovesti novinare u bolnice kako bi im pokazala žrtve savezničkog napada. Također je prepričao komentar libijskog taksista koji je ispričao da su sukobi libijska interna stvar te da se strane sile nisu trebale umiješati.

9:15 - Libijska državna televizija je ranije priopćila da je u napadima poginulo 48 ljudi te da ima 150 ranjenih. Guardian sada piše o izvješćima prema kojima progadafijevi borci donose tijela ubijenih u prijašnjim borbama na mjesta koja su saveznici bombardirali da bi izgledalo kako su ubijeni civili.

8:40 Danska, Kanada i Španjolska su također najavile sudjelovanje u napadima na Libiju. Katar je najavio da će sudjelovati u logistici, ali ne i u vojnim operacijama. 

7:05 - CNN piše da je s američkih i britanskih brodova i podmornica ispaljeno 110 projaketila Tomahawk na oko 20 točaka libijske protuzračne obrane u zapadnom dijelu zemlje.

6:40 - Huffington Post propituje ulogu SAD-a u ovom sukobu. Novinar Doug Bandow  tvrdi da libijski rat nije američki te se pita kolika je onda razlika između Baracka Obame i njegovog prethodnika Georgea Busha.

6:07 Rusija se pridužila kineskim optužbama savezničkih napada na Libiju. Afrička unija je također pozvala Zapad na prekid napada.

6:00 - Urednik Sky Newsa Tim Marshall je komentirao da se Mediteran puni brodovima, ratnim avionima i ostalim naoružanjem namijenjenijm suprotstavljanju Gadafijevom režimu. Objasnio je da su napadi tijekom noći uglavnom izvođeni kako bi se uništile Gadafijeve zračne snage.

1:39 - CNN prikazuje snimke iz Libije na kojima se vidi kako projektili osvjetljavaju nebo, a čuju se zvukovi rafalne pucnjeve i eksplozija.

1:35 - Američka vlast podsjeća medije da u Libiji nema niti jednog američkog dužnosnika koji bi im mogao pomoći u slučaju problema. Podsjećaju da i dalje preporučaju da se ne putuje u Libiju te da svi američki državljani odmah napuste zemlju.

1:30 - Libija neće više surađivati s Europom u borbi protiv ilegalne imigracije, prenosi Al-Jazeera s libijske televizije.

1:24 - Guardianov reporter iz Bengazija se javio za BBC i rekao kako je vidio nekoliko eksplozija, pretpostavlja da je francuski avion gađao Gadafijeve tenkove nedaleko Bengazija. Dodaje kako je ljudima laknulo kad su počeli zračani napadi.

1:19 - Libijska televizija objavila je kako su "križari neprijatelji" pogodili bolnicu u Tripoliju. Stanovnici Misrate rekli su za Reuters kako su projektili pogodili vojnu bazu u gradu.

1:00 - Libijska televizija javlja da ima civilnih žrtava nakon bombardiranja Tripolija.

0: 20 - Neimenovani američki visoki dužnosnik izjavio je kako je sustav libijske protuzračne obrane pretrpio ozbiljnu štetu. Dodao je kako je još prerano za reći što je Gadafi mislio kad je rekao da će napasti ciljeve na Mediteranu.

0:15 - Libijska vlada zatražila je hitan sastanak s Vijećem sigurnosti UN-a.

Tijek događaja pratite na Indexu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara