Rat za Krško; Slovenija traži arbitražu i 12 milijuna eura

NAKON što je Hrvatska pokrenula arbitražni postupak za neisporučenu struju iz nuklearne elektrane Krško, kojim zahtijeva odštetu od 31,7 milijuna eura, Slovenija je odgovarila na isti način. Pokrenut će arbitražni postupak za isplatu 12 milijuna eura, koje je Hrvatska trebala platiti za modernizaciju nuklearke.

Podsjećamo, Hrvatska prema odštetnom zahtjevu traži 31,7 milijuna eura bez kamata. Do tog iznosa HEP-ovi stručnjaci došli su na temelju razlike u cijeni električne energije iz zamjenskih izvora koje je HEP morao koristiti te cijene struje iz nuklearke.

Odštetni je zahtjev izazvao burne reakcije u Slovenij pa će, kao glasi i sam naslov u ljubljanskom Delu, arbitraža biti odgovor na arbitražu. Ova tema u posljednjih nekoliko dana dominira prvim minutama informativnih emisija elektroničkih medija te naslovnim stranicama slovenskih novina.

Iako pokretanje postupka arbitraže sa slovenske strane nije službeno potvrđeno, vrlo je izgledno da će naši susjedi rješenje potražiti na pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu.

Prema navodima slovenskog ministarstva gospodarstva, HEP im duguje 12 milijuna eura, a nastao je u razdoblju od 1. lipnja 2002. do 18. travnja 2003. godine. Dug koji se navodi u hrvatskom odštetnom zahtjevu također je nasato u tom periodu. Hrvatska, kako tvrde Slovenci, nije plaćala kredite za modernizacaciju (zamjenu parogeneratora) nuklearne elektrane Krško.

Slovenski ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak je za Delo rekao da će Slovenija postaviti svoj financijski zahtjev kao odgovor na arbitražu koju je pokrenula hrvatska strana. U ovom trenutku, kazao je Vizjak, prioritet je sastaviti tim stručnjaka koji će se baviti arbitražom te pružati odgovarajuću pravnu pomoć u Washingtonu. Najavio je da će se konačna odluka donijeti nakon što se pomno prouči hrvatski odštetni zahtjev.

O problemu Krškog mogli bi progovoriti i slovenski predstavnici u Europskom parlamentu, koji u četvrtak, među ostalim raspravlja i o stabilnom financiranju nuklearnih elektrana. Slovenski zastupnici procjenjuju da formiranje tzv. fondova za razgradnju nuklearki, koji se moraju puniti još u vrijeme dok nuklearke rade, podrazumijeva europski standard, te ističu da Hrvatska još nije donijela zakon o financiranju razgradnje nuklearke Krško.

Prije nekoliko dana, točnije 11. studenoga, činilo se da će se otvorena pitanja oko nuklearke rješiti bilateralno. Tada je ministar gospodarstva Branko Vukelić Vizjaku obećao da će poslati prijedlog Vladi i HEP-u da se spor riješi bez arbitraže.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara