Ratko, pošto uhićenje?

TRAKAVICA oko uhićenja čovjeka kojeg bi, umjesto Miloševića, trebalo nazivati "Balkanskim krvnikom", nastavlja se. Nakon što je Koštunica lijepo zamolio da se rok koji je međunarodna zajednica dala za uhićenje pomakne sa 21. veljače na 1. ožujka, Olli Rehn će danas navodno ministrima EU savjetovati da ipak ne stave rampu Srbiji za pregovore o pridruženju, nego da pričekaju hoće li se ratoborni Ratko predati do 5. travnja.

Dok počne kopniti snijeg, okopnit će valjda i Mladićeva nepopustljivost, jer je još od rata u Hratskoj poznat kao  tvrd i nepopustljiv pregovarač. Razlika je što se tada u Žitniću pored Drniša dogovaralo o uvjetima zamjene zarobljenika, a sada Mladić pokazuje jednake kvalitete dok licitira o milijunima dolara koje bi njegova obitelj i jataci imali podijeliti ako on zauzvrat pristane na uhićenje.

Prema najnovijim informacijama, američki obavještajci ponudili su pet milijuna dolara u zamjenu za Mladićevo ukazanje iza neprobojnog stakla haaške sudnice, ali je Mladić navodno na tajnim pregovorima u Beogradu protekli tjedan tražio desetke milijuna eura od izaslanika srpske i američke Vlade koji su pokušavali smekšati njegov odštetni zahtjev.

Čovjeku čiji su vojnici provodili masovna i sustavna silovanja i egzekucije tisuća nenaoružanih civila, tu ne završavaju prohtjevi, jer osim hrpe keša, on kako i priliči zvijezdi "prijelaznog roka", postavlja i dodatne zahtjeve za prelazak u redove haaškog "kluba".

Ponosnog ratnika dobar dio javnosti u Srbiji smatra herojem ogromnih zasluga, pa je sukladno tome, đeneral poželio da se uhićenje provede daleko od očiju javnosti, ne bi li obožavatelje sačuvao od potresnih scena sebe u
lisicama. Također zahtjeva da ga se izravno prebaci iz Srbije u Nizozemsku.

Sve ovo Mladić izvodi, a srbijanski moćnici mu dopuštaju, dok je u "iznimno teškom psihičkom stanju", kako kažu neimenovani pregovarači. Što bi tek bilo da je u formi kakvu je iskazao na "terenima" Sarajeva, Srebrenice, Škabrnje?

Naravno da vijesti o bacanju bogatstva pod Mladićeve noge obitelji tisuća njegovih žrtava primaju sa bijesom i nevjericom i milijune koji se oko njega vrte shvaćaju kao nagradu za zločine koje je počinio.

Njih ne zanima što se Mladić cijeni kao Ronaldinho, iako na haaškom "transfermarktu" vrijedi kao Milošević. Savo Milošević.

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara