Ratni gradonačelnik Trebinja, unatoč zabrani, vraća se u politički život BiH

Ratni gradonačelnik Trebinja, unatoč zabrani, vraća se u politički život BiH

BOŽIDAR VUČUREVIĆ, ratni gradonačelnik Trebinja, koji će ostati upisan u povijesnim analima po izjavi kako će "sagraditi ljepši i stariji Dubrovnik" unatoč odluci bivšeg visokog predstavnika Paddya Ashdowna vraća se u politički život.

Kamiondžija na čelu Trebinja

Vučurevića, ratnog huškača iz Istočne Hercegovine koji je slijedom ratnih zbivanja s mjesta kamiondžije munjevito napredovao do fotelje gradonačelnika Trebinja, smijenio je Ashdown sa svih političkih i drugih funkcija, te mu zabranio politički rad u BiH. Odluka visokog predstavnika BiH i dalje je na snazi u toj državi, a unatoč zabrani Vučurević je danas na području istočnog dijela Sarajeva osnovao Udrugu građana "Utemeljivači Republike Srpske", te je izabran prvim predsjednikom.

Iako naslov sugerira kako nije riječ o političkoj stranci, već o udruzi građana, dvojbe o čemu se radi riješio je sam Vučurević u svojoj prvoj izjavi za medije u BiH nakon osnivačke skupštine.

Nepolitička organizacija koja se bavi politikom

"Ova nepolitička organizacija ima zadatak na vrlo uzburkanoj političkoj sceni u RS i BiH stabilizirati situaciju. Strančarenje i sukobi između političkih stranaka uzeli su maha, a to se odrazilo i na narod", kazao je danas Vučurević demistificirajući udrugu koja bi se unatoč nazivu primarno bavila politikom. U Skupštinu Vučurevićeve udruge trebali bi ući članovi prve Vlade RS-a, kao i zapovjednici brigada i korpusa Vojske RS, te osnivači SAO Hercegovine iz koje se izrodila Republika Srpska.

Većinom je riječ je članovima SDS-a političke stranke, kojoj je zabranjen rad u BiH, kao i njihovim čelnicima. Ashdown je ukupno zabranio rad 59-rici političara koji su pripadali SDS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučurević bi opet sve napravio isto

Vučurević, je posljednjih godina, slijedom zabrane, rijetko izlazio u medijima u BiH, a sarajevsko Oslobođenje nedavno je objavilo razgovor s njim. Bivši trebinjski gradonačelnik  izrazio je divljenje Radovanom Karadžićem, kao i nezadovoljstvo njegovim uhićenjem. Za Ratka Mladića rekao je kako nije riječ o vojnom zločincu već o "profesionalnom vojniku".

Upitan kaje li se za događaje početkom i sredinom devedesetih kada je napadan Dubrovnik, Vučurević je odgovorio negativno. "Ne kajem se. I danas kad bih se rodio, neke bih stvari isto napravio, odnosno većinu njih", kazao je Vučurević za Oslobođenje dodajući kako je BiH kao margarin odnosno da ima svoj vijek trajanja.

Rušiš ti meni, rušim ja tebi

"Rušenje bogomolja je divljačko, ali radilo se po principu 'rušiš ti meni - rušim ja tebi.' Ja nisam dao da neko kuršumom obije malter sa katoličke crkve, sve dok u Dubrovniku ne fali ništa pravoslavnoj. Ne bih zaustavljao nikoga da je bilo drugačije", rekao je prije nekoliko dana Vučurević baš kao i davnih devedesetih.

Sada će to moći ponovno propagirati s političkih tribina.  


I.Ćimić
Foto:Oslobođenje 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara