Raul Castro postao desna ruka i nasljednik Fidela Castra

KUBANSKA oproba u Miamiju pjesmom je i plesom dočekala vijest o bolesti dugovječnog komunističkog vođe Fidela Castra, no Raul Castro, na kojega je stariji brat u utorak prenio sve ovlasti, njegova je desna ruka od samih početaka revolucije, a prema nekim izvorima već godinama baš on vlada karipskim otokom.

Lupajući o lonce i plešući stotine kubanskih egzilanata pohrlile su na ulice Male Havane u Miamiju (američka savezna država Florida) slaveći vijest da je Fidel zbog bolesti predao predsjedničke ovlasti.

Procjenjuje se da oko 650.000 Kubanaca živi u Miamiju kamo su izbjegli od kubanske revolucije 1959. i izgradili novi život očekujući jednoga dana pad komunističkog "tiranskog režima", kako ga je nedavno okvalificirao američki predsjednik George W. Bush.

Njihove nade možda i neće biti tako brzo ostvarene. Jer dok jedni spekuliraju da će kubanska tranzicija biti izrazito traumatična, a drugi nagađaju da se novi Castro neće ni minute održati na vlasti, britanski novinar Richard Gott, vjeruje suprotno.

Prema Gottu, plan nasljeđivanja savršeno je razrađen i u slučaju iznenadne bolesti ili smrti Fidela Castra svi članovi Politbiroa Komunističke partije dužni su uputiti se kućama i čekati upute Raula Castra.

A Raul Castro krenuo je Fidelovim stopama u školovanju kod isusovaca nakon čega je počeo studije ne završivši ih. Taj gerilac, koji je u mladosti nosio kosu skupljenu u konjski rep i stekao imidž prekaljena borca i zapovjednika Revolucionalnih oružanih snaga (FAR) osnovanih 1959., kad je imao samo 28 godina, rodio se, kao i sva braća Castro, u selu Biran, 3. lipnja 1931.

Bio je jedan od jurišnika na vojarnu Moncada 1952., nedugo nakon što je tadašnji diktator Fulgencio Batista po drugi put preuzeo kubansku vladu, nakon čega je bio zatvoren i osuđen, navodi se u njegovoj biografiji.

Iz egzila u Meksiku pripremao je revoluciju i 1956. i bio jedan od 16-orice preživjelih u skupini od 82 boraca koji su se uspjeli probiti u planine Sierra Maestra i organizirati gerilu.

Smatra se da je Raul bio uvjereni komunist i da je upravo on, zajedno s legendarnim Ernestom Che Guevarom zadojio Fidela komunizmom.

Nedugo nakon Raulova puta u Moskvu, Sovjetski Savez počeo je raspoređivati svoje nuklearne rakete na Kubi, što je dovelo do kubanske raketne krize.

Nakon revolucije Raul Castro postaje desna ruka starijega brata i drugi čovjek u svim instancama vlasti: vladi, partiji i vojsci a prema zakonu automatski preuzima vodstvo zemlje u slučaju smrti Fidela Castra.

Revolucionarne oružane snage (FAR), kojima praktički zapovijeda Raul Castro, glavna su gospodarska i sveprisutna snaga zemlje: u turizmu, poljoprivredi, prijevozu, komunikaciji i elektronici. Vojni dužnosnici ključne su osobe u vladi i partijskom vodstvu i ravnatelji kulturnih institucija. (Primjerice Kubanskim institutom za Radio i televiziju ravna pukovnik Ernesto Lopez).

FAR kontrolira tržišta poljoprivrede i turizma preko tvrtki koje vode zetovi Raula Castra, piše španjolski list El Pais, te prenosi ocjenu da bi jedini problem nasljeđivanja moglo biti zdravlje budućeg lidera jer glasine govore da boluje od raka debelog crijeva. A i sa svojih 75 godina nije više u cvijetu mladosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj knjizi Richard Gott piše kako ne očekuje velikih promjena u slučaju smrti kubanskog vođe jer već nekoliko godina otokom vlada post-Castrova garnitura.

"Fidel Castro već je u velikoj mjeri odsutan sa scene. No i dalje pozira kao povijesna ličnost sa sijedom bradom kakvu je nosio u mladosti kao što to čine ocvale rock zvijezde", prenio je El Pais.

List zaključuje da Raul Castro u rukama već drži sve uzde vlasti i dok stariji brat rado pozira fotografima, mlađi već vlada.

Američki dužnosnici oprezni o Castrovu zdravlju

Američki dužnosnici prate stanje na Kubi nakon što je Fidel Castro zbog bolesti prebacio predsjedničke ovlasti na svoga brata Raula, ali su oprezni u predviđanju razvoja situacije u budućnosti, izjavio je neimenovani dužnosnik američke administracije.

Odlazak Fidela Castra s vlasti na Kubi višedesetljetni je cilj američke administracije, ali njezini predstavnici zasad ne gaje prevelike nade kako informacija da Fidel ima zdravstvenih problema znači da se njegovoj vladavini primakao konačni kraj.

"Pratimo situaciju, nećemo spekulirati o Fidelovom zdravlju. Nastavljamo raditi na ostvarenju slobode za Kubu", rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Kubanski predsjednik Fidel Castro podvrgnut je operativnom zahvatu zbog crijevnog krvarenja, a svoje ovlasti privremeno je prenio na mlađeg brata Raula, rečeno je u izjavi koja je kasno u ponedjeljak pročitana na kubanskoj državnoj televiziji.

Castro, koji će 13. kolovoza navršiti 80 godina, podvrgnut je operaciji zbog trbušnog krvarenja, uzrokovanog stresom od preopterećenosti u protekla dva tjedna, kaže se u izjavi.

Castro je na svojeg mlađeg brata i određenog nasljednika Raula (75) prenio ovlasti glavnog tajnika vladajuće Komunističke partije, zapovjednika vojnih snaga i predsjednika zemlje.

U izjavi je naglašeno da je prenošenje predsjedničkih ovlasti na Raula, privremeni korak dok se komunistički vođa ne oporavi.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara