Ravnateljica Doma u Brezovici: Ako je stvarno bilo zlostavljanja, slažem se da se Dom zatvori

Ravnateljica Doma u Brezovici: Ako je stvarno bilo zlostavljanja, slažem se da se Dom zatvori

MINISTAR Darko Milinović je za Index rekao da je kao čovjek bio zgrožen nakon što je iz medija doznao da se pojavila sumnja u nova zlostavljanja u Caritasovom Domu u Brezovici.

"Jako dobro znamo što se prije događalo u Domu u Brezovici, kakve strašne stvari. Tada se tvrdilo da je nemoguće da se tako nešto dogodilo pa je istraga pokazala da su bile istinite sve tvrdnje, pa tako ni sada nije nemoguće da je bilo zlostavljanja. Zato sam odlučio ovog puta odlučno reagirati. Promijenili smo cijelu strukturu, rukovodstvo i način rada, te ne mogu vjerovati da bi opet neko zlostavljao djecu. Što se mene tiče, ne mogu vjerovati da je netko takvog uma da bi zlostavljao dijete. Zato ću, ako istraga utvrdi da je bilo zlostavljanja, sigurno zatvoriti Dom i djecu razmjestiti po ostalim domovima. Siguran sam da će javnost podržati ovakav moj potez", rekao je ministar za Index.

Ukoliko inspekcija pokaže da je do ozljeda djevojčice došlo samoozljeđivanjem djevojčice, odnosno padom iz kreveta, ministar Milinović kaže da će se vidjeti što će se poduzeti u tom slučaju, ali da će sigurno od ravnateljice tražiti da pokrene sankcije protiv osoblja koje je te večeri trebalo brinuti o sigurnosti djece.

Radi se o djevojčici s mentalnom retardacijom

Ravnateljica Doma Jelena Lončar, rekla je da je cijelo jutro s njom bila inspekcija Ministarstva zdravstva te policijski službenici Odjela za maloljetničku delinkvenciju koji su pokušavali utvrditi okolnosti pod kojima su nastale ozljede kod 11-godišnje djevojčice.

Napomenula je da se slaže s ministrovim stavom o zatvaranju Doma ukoliko se utvrdi da je bilo zlostavljanja.

"Držim da sve ustanove koje skrbe o djeci, a ne skrbe se o njima na adekvatan način, da im tu skrb treba oduzeti. I u ovom slučaju, ako se ustanovi da je bilo zlostavljanja, treba djecu uzeti i dati ih nekome tko će skrb o njima obavljati stručnije od nas", kaže ravnateljica Lončar.

Ravnateljica Lončar smatra da je najbitnije da javnost zna kako se radi o djevojčici s mentalnom retardacijom, jer su kod njih česta samoozljeđivanja i sklonost ka ozljeđivanju druge djece.

"Ne mogu špekulirati i reći je li bilo zlostavljanja od strane djelatnika ili nije. Važno mi je da se cjelovita istina otkrije što prije i čekam nalaz Ministarstva zdravstva za koji se nadam da će biti brzo gotov. Ukoliko se utvrdi bilo kakvo zlostavljanje, sasvim sigurno će svi oni koji si za to odgovorni biti primjereno sankcionirani i kažnjeni. Ako se radi doista o samoozljeđivanju, očekujem ispriku medija koji su već danas stigmatizirali dom u Brezovici kao ustanovu u kojoj se kontinuirano ponavljaju zlostavljanja i koji takve informacije kao gotovu stvar plasiraju u našu javnost", rekla je ravnateljica Lončar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Došao kraj Caritasovom domu za djecu u Brezovici?

Skandaloznom Caritasovom domu u Brezovici posljednji bi čavao u lijes mogla biti afera s pretučenom desetogodišnjom štićenicom, čiji slučaj istražuje policija. Nesretno dijete rođeno s mentalnim hendikepom, jučer je po drugi puta u manje od mjesec dana završilo u Klaićevoj bolnici.

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti izjavio je da ozljede s kojima je djevojčica stigla onamo: više udaraca u glavu, prsni koš i noge, te razdorno-gnječna rana na bradi, dijete jednostavno nije moglo nanijeti samo sebi. Tri tjedna ranije u bolnici je završila na Neurokirurgiji s podljevima oko oba oka, a osoblje Brezovice opravdalo je ozljede bolničarima padom djevojčice. U Brezovici kažu i da se ta dva događaja ne mogu povezati.

Dom strave

Caritasov dom u Brezovici izazvao je mučninu u hrvatskoj javnosti kada se otkrilo da su kuhar Mijo Penić i domar Mario Barlović silovali, ali i na druge načine zlostavljali nekoliko štićenika.

Jelena Brajša, tadašnja ravnateljica Doma i cijelo je vrijeme posjedovala dnevnik u kojemu domar podrobno opisuje seksualne odnose sa djecom, ali ga nije ustupila policiji. Policija je tražeći dokaze o zlostavljanju u Domu, ali i ravnateljičinim financijskim malverzacijama teškim 2,7 milijuna kuna, u Brajšinoj kući nabasala na dnevnik.

Barlović je osuđen na 6,5 godina zbog seksualnog zlostavljanja štićenika, a u ožujku ove godine dobio je još sedam, dok je Penić 2006. “zaradio” godinu i pol, ali za pokušaj silovanja mentalno retardirane djelatnice Caritasova doma 1997. godine. U travnju ove godine je na ponovljenom suđenju  oslobođen.

Brajša nije odgovarala za skrivanje dnevnika s opisima silovanja i bludničenja nad štićenicama Caritasovog doma u Brezovici, i to zbog loše sastavljene optužnice ali i činjenice da je policija pretres Brajšine kuće učinila bez sudskog naloga.

A.B.
Foto: destinacije.com, HRT, Vjesnik

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara