Ravnateljstvo policije: Sigurnosno stanje u 2005. povoljno

NAKON višegodišnjeg rasta prošle je godine konačno zabilježen pad broja kaznenih djela, pa u Ravnateljstvu policije ocjenjuju da je sigurnosno stanje u Hrvatskoj povoljno.

Uz smanjenje broja ubojstava, silovanja, razbojništava i teških krađa, bilježi se i smanjenje poginulih u prometu te prometnih nesreća.

Ipak, neriješeno je čak šest slučajeva ubojstava, u kojima je usmrćeno sedam ljudi, budući su u jednom neriješenom slučaju ubijena dva zaštitara Fine.

"Prvi put od osamostaljenja Hrvatske broj smrtno stradalih u prometu ne prelazi 600" kazao je danas zamjenik ravnatelja policije Jakob Bukvić.

Što se kriminala tiće, on je neprestano rastao od 1999. Pretprošle godine rast je zaustavljen, a 2005. prvi je put broj kaznenih djela smanjen, kaže Bukvić.

Broj ubojstava navodno je smanjen za 20 posto. Dogodilo ih se čak 66, no to je, osim u odnosu na godinu ranije, prema Bukvićevim riječima, manje i od desetogodišnjeg prosjeka.

Za razliku od silovanja, razbojništava, teških krađa i krađa automobila porastao je broj pokušaja ubojstava i kaznenih djela zlouporaba droga. Policija je u 2005. otkrila i 25 posto više ilegalnih imigranata nego godinu ranije, kaže Bukvić.

Od svih evidentiranih kaznenih djela razriješeno ih je 67 posto, odnosno 3,3 posto više nego 2004.

Zasluge za smanjenje broja prometnih nesreća, a posebno onih s najtežim posljedicama, policija pripisuje rigoroznom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, posebno odredbi koja vozačima brani i najmanju količinu alkohola.

Ipak, unatoč smanjenju na hrvatskim cestama je u 2005. zabilježeno 597 smrtnih slučajeva (11 manje nego 2004.), pa policija najavljuje niz akcija kako bi taj broj postao još manji.

"Nastavit će se s akcijama suzbijanja uzroka najtežih prometnih nesreća, a to su u prvom redu brzina i vožnja pod utjecajem alkohola i droga", kazao je načelnik Uprave policije MUP-a Marko Rašić.

Govoreći o posljednjim policijskim akcijama ravnatelj policije Marijan Benko izvijestio je da je proteklog vikenda "radi dizanja razine sigurnosti na području većih policijskih uprava" proveden veći broj racija u kojima je pronađeno pet osoba s tjeralica. U suradnji s Državnim inspektoratom zatvorena su i tri lokala, kazao je Benko.

U racijama je pronađena manja količina oružja, a saznanja su dovela do otkrivanja droga i veće pošiljke ilegalnih cigareta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara