RAVNATELJU MUZEJA MIMARA TUGOMIRU LUKŠIĆU URUČENO VISOKO FRANCUSKO ODLIČJE

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francis Bellanger uručio je večeras u Muzeju Mimara ravnatelju tog muzeja Tugomiru Lukšiću odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti za njegove zasluge u promicanju francuske kulture i poticanju kulturne razmjene između Hrvatske i Francuske.

Francuski ministar kulture Jean-Jacques Aillagon dodijelio je Tugomiru Lukšiću odličje za aktivno zalaganje u zaštiti i promicanju umjetničke baštine, rekao je Bellanger.

Istaknuo je da je Lukšić to visoko odličje zaslužio i radi poznavanja francuskog jezika te zanimanja za Francusku, kao i radi organizacije brojnih kulturnih događaja u suradnji s francuskim Veleposlanstvom u Hrvatskoj i Francuskim institutom u Zagrebu.

Francuska mi je uvijek bila inspirativna i poticajna, istaknuo je Lukšić, podsjetivši na mnoga prijateljstva i suradnje koja je ostvario istražujući građu u muzejima te zemlje.

Nakon studija povijesti umjetnosti te francuskog jezika i književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Lukšić je karijeru posvetio očuvanju umjetničkih radova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao kustos za flamansko i francusko slikarstvo radio je na osobnoj zbirci Ante Topić Mimare, a nakon njegove smrti 1987. Lukšić ju je trajno postavio u Klovićevim dvorima te u Muzeju Mimara.

Tijekom Domovinskog rata ostvario je, među ostalim, izložbe "Šibenska katedrala", "Od Nina do Knina", "Donacije umjetnika Vukovarskom muzeju u progonstvu" te "Sveti trg - 900 godina Zagrebačke nadbiskupije". Od 1999. ravnatelj je Muzeja Mimara.

Uz muzejski rad piše članke i predgovore za kataloge te prevodi specijalizirane članke za hrvatske časopise i radio.

(Hina) xag ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara