Razjedinjenost talijanskog oporbenog lijevog centra

STRANKE talijanskog oporbenog lijevog centra su razjedinjene i najvjerojatnije će na regionalnim izborima u proljeće 2005. imati odvojene kandidate, a kriza je, prema pisanju lista "Repubblica" u srijedu, takva da je čelnik lijevog centra i bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi izjavio: "Ili će biti jedinstva ili odlazim".

Prodi je htio stvoriti Veliki demokratski savez koji bi okupio stranke lijevog centra u kojemu bi se našle sve stranke - od stranke centra Margherite, s čelnikom Francescom Rutellijem, do lijeve Komunističke obnove, Fausta Bertinottija. No, lijevi se centar podijelio oko izbora kandidata kojega bi suprotstavili kandidatu desnog centra na regionalnim izborima.

Unatoč nastalim podjelama, smatra se da još uvijek postoji mogućnost prevladavanja razlika, a Prodijev ultimatum trebao bi navesti svadljive čelnike stranaka lijevog centra na drugačije držanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutna situacija je, međutim, takva da je premijer vlade desnog centra Silvio Berlusconi u srijedu izjavio kako nema s kime iz oporbe komunicirati. "Oni nemaju niti svoga čelnika", rekao je Berlusconi.

U izjavi za "Corriere della Sera" od srijede Prodi ipak ostavlja otvorenom mogućnost dogovora najavivši kako će tvrdoglavo nastojati postići jedinstvo lijevog centra.

Čelnik Margherite Rutelli upozorio je, u razgovoru za "Corriere della Sera", kako se takvim svadljivim ponašanjem unutar lijevog centra daje prednost Berlusconijevoj vladi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara