Reagiranja slovenskih političara na Haiderovu smrt: Od izraza sućuti do oštrih izjava

Reagiranja slovenskih političara na Haiderovu smrt: Od izraza sućuti do oštrih izjava

POGINULI kontroverzni austrijski političar iz južne pokrajine Koruške, kod slovenskih susjeda uživao je malo simpatija, a kod nekih političara, prema svemu sudeći i malo poštovanja.

I dok su slovenski premijer Janez Janša i njegov vjerojatno budući nasljednik Borut Pahor uputili brzojave sućuti njegovoj obitelji, neke izjave poput one Zmage Jelinčića bile su puno oštrije, prenosi Delo.

"Dobio je što je i zaslužio", kratko se osvrnuo Jelinčić na Haiderovu smrt. Ivo Vajgl, jedan od kandidata za slovenskog ministra vanjskih poslova za pokojnog Haidera je kazao kako je bio "ekstremni populist i demagog" te kako nije postupao prema vlastitim uvjerenjima, već da je jedino htio sebi osigurati većinu političkog kapitala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haider je u Sloveniji, zbog diskriminacije nad petnaestak tisuća pripadnika slovenske manjine u Koruškoj, postao svojevrsnim simbolom "velikonjemačkog šovinizma", jer se protivio postavljanju dvojezičnih natpisa te tražio od Slovenije priznanje staroaustrijske manjine i hitno zatvaranje nuklearke Krško.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara