Reagiranje Vicenca Blagaića: Nisam našao investitore za golf nego arhitekte

Reagiranje tvrtke Profectus grupe na članak "Je li Blagaićev "Hrvatski san" ipak samo san?", koji je potpisan od strane Vicenca Blagaića objavljujemo u cijelosti.

Steve Forrest i Arthur Hill su arhitekti golf terena, nikako američki investitori kako je u tekstu navedeno što implicira da novinar očito nije provjerio koga u članku spominje. Sa spomenutih rupa 13 i 16 pogled je na Stonski zaljev, a ne Ston budući da je golf teren od njega udaljen više od 6 kilometara, međutim to je pogreška koju su, zbog nedovoljnog poznavanja lokacije, iznijeli američki mediji.

Moramo naglasiti da  je površina cijelokupnog projekta 5000 ha bruto površine, a projekt se svojom površinom proteže na općinu Dubrovačko Primorje, općinu Ston te općinu Ravno u susjednoj BiH. Konkretno, u turističkoj zoni Tri Sestrice, projekt se proteže na 40 ha, no osim toga Hrvatski san obuhvaća još 4 turističke zone u općini, marinu s 400 vezova, golf terene površine preko 100 ha na Sestricama, novi aerodrom i poslovnu zonu na Rudinama, dvije poslovno - komercijalne zone te vinograde, maslinike, polja za uzgoj zdrave hrane i ostale zelene površine koje se nalaze većinom u BiH. Iz ovoga je očito da podnaslov „Umjesto 5000 ha ima 40 ha“ nema pretjerano veze sa stvarnim stanjem.

Ukoliko je istinit, čudi nas stav župana Dobroslavića, kako je malo vjerojatno da će radovi započeti ove godine.  Teško je vjerovati da je ovo županova izjava budući da su i župan i Općina  projektu cijelo vrijeme pružali čvrstu podršku. Vlada Republike Hrvatske mijenja zakone, ubrzava proces donošenja planova, ulaže sve napore u buđenje posrnulog gospodarsva te intenzivno poziva strane ulagače u Hrvatsku od kojih bi hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini imali itekakve koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, Profectus grupa najavila je početak radova na infrastrukturi i pripremi terena krajem ove godine, a ne gradnju golf terena! Osim što iznosi netočne i neprovjerene informacije, jasno je da novinarova zločesta opaska kako je „teško vjerovati da će se projekt ostvariti na način i u rokovima koje najavljuje kontroverzni poduzetnik“ nipošto ne stoji.

U posljednjoj rečenici tendenciozno zaključuje „Što je točno Blagaić prodavao Amerikancima, nažalost od samog Blagaića nismo uspjeli saznati.“ Kako je već objašnjeno, spomenuti „Amerikanci“ su  dizajneri  golf terena što znači da su oni Profectus grupi prodali uslugu projektiranja, sasvim suprotno od novinarovog ishitrenog zaključka. Dalje, nitko iz ureda Profectus grupe, niti g. Blagaić osobno, nije primio upit da komentira ili pojasni tvrdnje koje se u članku spominju. Navodi se da je u trenutku pisanja članka bio u Americi, što nije opravdanje budući da je mailom i mobitelom i ondje stalno bio dostupan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara