Reakcije europskih političara na uhićenje Gotovine

NAKON što su ranije u četvrtak uhićenje hrvatskog generala Ante Gotovine u Španjolskoj pozdravili NATO i Europska unija, svjetske agencije su počele tijekom popodneva objavljivati reakcije i drugih europskih političara.

Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy rekao je u četvrtak u Bruxellesu kako je "zadovoljan" zbog uhićenja Ante Gotovine u Španjolskoj, prenio je AFP.

Douste-Blazy na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a, gdje sudjeluje na ministarskom sastanku, rekao kako se ovo uhićenje uklapa u želju Francuske da "svi ratni zločinci budu privedeni na Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije".

"Obradovala nas je vijest o uhićenju hrvatskog generala Ante Gotovine. Švedska se aktivno bavila pitanjem hrvatske suradnje s tribunalom u Haagu kao jednim od ključnih elemenata za daljnji nastavak hrvatskog približavanja Europskoj uniji", rekala je švedska ministrica vanjskih poslova Laila Freivalds.

"Današnja vijest je važna ne samo za Hrvatsku već i za čitav proces pomirenja na zapadnom Balkanu. Švedska se nada kako će se sada i ostali osumnjičeni od strane tribunala u Haagu naći pred licem pravde", dodala je Freivalds.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana pozdravio je u priopćenju "suradnju hrvatskih vlasti i učinkovitost španjolske policije".

"Napori ICTY-ja, a posebno glavne tužiteljice Carle Del Ponte u rješavanju ovoga pitanja donijeli su plod", ističe Solana u priopćenju dodajući kako bi ovo uhićenje moralo postati "snažan motiv za ostale kako bi se udvostručili napori i priveli pravdi i posljednji bjegunci".

Uhićenje je i pozdravila Austrija. "Pozdravljamo uhićenje optuženika za ratne zločine Ante Gotovine", izjavio je za AFP glasnogovornik austrijskoga ministarstva vanjskih poslova Georg Schnetzer.

SAD pozdravile uhićenje

Sjedinjene Države su pozdravile uhićenje odbjeglog haškog optuženika Ante Gotovine i priopćile da je njegovo uhićenje veliki korak naprijed za Hrvatsku na putu k članstvu u NATOu.

"Sjedinjene Države pozdravljaju vijest da je Ante Gotovina uhićen na Kanarskom otočju", rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedinjene Države čestitaju hrvatskim i španjolskim vlastima te Sudu na naporima koji su doveli do njegovog uhićenja", rekao je Ereli.

On je kazao kako je važno da zemlje regije ispunjavaju svoje obveze iz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i prema ICTY-u kako bi postale pune i prihvaćene članice euroatlantske zajednice.

"Ovo uhićenje je za Hrvatsku očito veliki korak naprijed na njezinu putu ka konačnom članstvu u NATO-u te je zato bilo u najboljem interesu Hrvatske i mi ga vidimo kao ključni korak prema pomirbi u regiji", rekao je Ereli.

Sjedinjene Države su do sada uvjetovale svoju potporu Hrvatskoj za ulazak u NATO uhićenjem i izručenjem Gotovine.

Ereli je potvrdno odgovorio na pitanje novinara da li Sjedinjene Države smatraju da je Hrvatska sudjelovala u naporima koji su doveli do uhićenja odbjeglog Gotovine.

On je rekao da je ovo uhićenje podsjetnik da ima još slučajeva ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije koji trebaju biti riješeni.

"Ovom prigodom željeli bismo ponoviti da vlada Srbije i Crne Gore i vlasti bosanskih Srba trebaju poduzeti sve aktivnosti kako bi ispunile svoje međunarodne obveze prema Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju uhićenjem i izručenjem Den Haagu Radovana Karadžića i Ratka Mladića", rekao je Ereli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara