Reakcije na Blixovo izvješće o inspekcijama oružja u Iraku

SVJETSKI čelnici i  nastavljaju komentirati izvješće koje je šef UN-ovih inspektora u Iraku Hans Blix u ponedjeljak podnio Vijeću sigurnosti, izražavajući sve manje optimizma u mogućnost izbjegavanja rata s Irakom.

Šef UN-ovog Povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju Hans Blix i direktor Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei u ponedjeljak su izvijestili Vijeće sigurnosti o rezultatima prvih 60 dana inspekcije iračkog oružja za masovno uništenje. Zaključili su da je Irak inspektorima UN-a omogućio pristup mjestima za inspekciju, ali da nije pružio odgovore na bitna pitanja o svom arsenalu oružja.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw u utorak je kazao da se Irak više ne može ´igrati´ s inspektorima UN-a. ´Irak bi napravio najveću moguću grešku ako misli da i dalje može igrati igre. Došlo je vrijeme da Irak (ispuni svoje obveze)´, kazao je Straw za radio BBC.

Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer u utorak je kazao da je ´vrlo razočaravajuće´ što Irak dovoljno ne surađuje s inspektorima UN-a. ´Blixovo izvješće je vrlo optužujući dokument... on je crniji nego što sam očekivao´, kazao je Downer za australski radio. Australija je inače jedan od američkih saveznika te je u Perzijski zaljev već poslala svoje vojnike.

Rat protiv Iraka je sada ´puno izvjesniji´ ali nije vjerojatno da će Novi Zeland promijeniti svoje odbijanje da se izravno uključi u taj rat, kazala je u utorak premijerka Novog Zelanda Helen Clark.

´Jasno je da su SAD sada na pragu rata i da Irak nema više puno vremena da uvjeri većinu članica Vijeća sigurnosti da stvarno surađuje kako to traži rezolucija Vijeća sigurnosti´, kazala je Clark za državni radio.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak upozorio je da je ´situacija vrlo opasna´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´SAD su odlučne u namjeri da se riješe oružja za masovno uništenje bez obzira na cijenu´, kazao je Mubarak za list al-Itihad Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mubarak, čelnik najveće zemlje u arapskom svijetu i ključni regionalni saveznik SAD-a, prošlog je vikenda bio na turneji po zemljama Perzijskog zaljeva te je s arapskim čelnicima razgovarao o trenutačnoj situaciji u vezi krize s Irakom.

Indijski premijer Atal Behari Vajpayee pozvao je SAD da pokažu ´suzdržanost´, ocjenjujući da rat ´nije rješenje u Iraku´.

Pritom je primijetio da ´neke europske zemlje ne žele rat, upravo kao ni Irak´.

U ponedjeljak, stalne članice VS-a - SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina već su oprečno reagirale na Blixovo izvješće.

Francuska je i u utorak pozvala SAD na nastavak suradnje s UN-om, dok je Kina također priopćila da odluku o Iraku treba prepustiti inspektorima za oružje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara