Reakcije na eksplozije u Istanbulu

TURSKI ministar unutarnjih poslova Abdulkadir Aksu kazao je da su se u Istanbulu u četvrtak dogodile dvije eksplozije i da bi to mogao biti "drugi val" atentata koji su izvedeni u subotu na dvije sinagoge u kojima je poginulo 25 osoba, a napade su osudili britanski dužnosnici i njihovi kolege iz drugih zemalja.

Turski ministar vanjskih poslova Abdulah Gul je kazao da Turska neće pokleknuti pred terorizmom. Gul je rekao i da se čini da su eksplozije organizirane, ali da za sada nema više pojedinosti o tome.

"Svi moraju znati da nećemo pokleknuti pred terorizmom", rekao je.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw - ispred čijeg su konzulata i banke odjeknule eksplozije - kazao je da napadi izvedeni u Istanbulu nose oznake al Qaede.

Iako nema jasnih naznaka tko je odgovoran za napade, udari nose sve oznake međunarodnih terorističkih operacija al Qaede, rekao je Straw dodavši da Velika Britanija ispituje gdje se nalaze tri do četiri djelatnika njezinog konzulata.

"Tri ili četiri djelatnika britanskog konzulata nisu odgovorila na telefonski poziv nakon eksplozija", rekao je Straw, ocijenivši ove napade "najužasnijim terorističkim djelom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ruski predsjednik Vladimir Putin je, reagirajući na vijest o novim atentatima, pozvao na uspostavu "učinkovitog mehanizma praktične koordinacije" za borbu protiv terorizma.

"Međunarodni terorizam ne smanjuje svoju aktivnost kao što su to pokazali nedavni tragični događaji u Turskoj", kazao je Putin.

Bijela kuća je u četvrtak pokušala procijeniti situaciju nakon eksplozija u Istanbulu, rekao je glasnogovornik američkog predsjedništva.

"Procjenjujemo situaciju nakon novih atentata", rekao je glasnogovornik Sean McCormack.

Svjetske burze su također reagirale na najnovije terorističke napade u Turskoj padom. Tako je pariška burza pala za jedan posto, dok je frankfurtska za 1,5 posto, a londonska za 1,04 posto.

Reakcije Blaira, Solane, Robertsona i pape Ivana Pavla II

"Još jednom (teroristi) su pokazali kakvu prijetnju predstavljaju nedužnim ljudima i našem načinu života", rekao je Blair. "Ne smije biti povlačenja, ne smije biti kompromisa, ne smije biti ustručavanja u borbi protiv tog zla", naglasio je britanski premijer.

Papa Ivan Pavao II osudio je terorizam kao "zločin protiv čovječnosti", a vatikanski glasnogovornik Joaquin Navarro-Valls dodao je da "barbarska logika terorizma uzrokuje samo uništenje i smrt nedužnih, te povećava probleme koje navodno želi riješiti".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana "najoštrije" je osudio napade u Turskoj, zemlji "koja je vrlo bliska Europskoj uniji".

Glavni tajnik NATO-a George Robertson kazao je da će se "NATO i međunarodna zajednica zajednički i odlučno suprotstaviti prijetnji terorizma."

"Naša solidarnost je samo dodatno ojačana posljednjim tragičnim događajima", rekao je Robertson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara