Reakcije na izraelske zračne napade u Gazi

DAN nakon pet izraelskih zračnih napada na pojas Gaze, u kojima je živote izgubilo deset osoba, međunarodna zajednica izražava žaljenje zbog pogibije civila i poziva izraelsku i palestinsku stranu na suzdržanost.

Desetero Palestinaca - osmero civila i dva islamistička aktivista -ubijeno je, a više od 70 osoba je ranjeno u pet izraelskih zračnih napada izvršenih u ponedjeljak, dan nakon što su u palestinskoj zasjedi na Zapadnoj obali živote izgubila tri izraelska vojnika.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u utorak je izrazio žaljenje zbog pogibije civila u izraelskim zračnim napadima na Gazu te pozvao Izrael da "učini maksimalne napore kako bi se izbjegle civilne žrtve".

"Zabrinut sam zbog vojnih akcija u Gazi i izražavam duboko žaljenje zbog pogibije većeg broja civila", kazao je Solana dodajući da zračni napadi izraelske vojske "pridonose povećanju napetosti i ugrožavaju sigurnost u regiji".

"EU u potpunosti priznaje pravo Izraela da zaštiti svoje građane od terorističkih napada. Ali ja pozivam izraelsku vladu da učini maksimalne napore kako bi se izbjegle civilne žrtve", dodao je.

Francuska osuđuje izraelske "smrtonosne" operacije u pojasu Gaze koje samo "nastavljaju krug nasilja", izjavila je u utorak glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Te smrtonosne vojne operacije samo nastavljaju krug nasilja i protivne su onome što je potrebno za nastavak procesa zacrtanog u mirovnim smjernicama", dodala je.

Rusija je u utorak izrazila "duboko žaljenje i sve veću zabrinutost" zbog izraelskih napada na Gazu.

"Neproporcionalno" korištenje oružja i primjena sile "neće donijeti mir ni Palestincima ni Izraelcima", ističe se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Izraelski tisak u utorak je kritizirao izraelske vojne akcije izvršene dan ranije u pojasu Gaze, ocjenjujući da su te akcije pokrenute ne iz logičnih razloga već kao odgovor na palestinsku zasjedu u kojoj su poginula tri izraelska vojnika.

"Situacija se tako pogoršala da mi više i ne postavljamo pitanja, a oni koji se usuđuju postavljati pitanja odmah su okarakterizirani kao izdajice", piše u uvodniku lista Yediot Aharonot novinar Alex Fishman. On također ocjenjuje da bi takvi napadi mogli biti kontraproduktivni "jer pojačavaju i šire krug mržnje".

Satnik Moshe Bukai sa svoje je strane ocijenio da su napadi na palestinska područja "nemoralni" i kontraproduktivni.

"Nakon pogibije trojice izraelskih vojnika, vojska djeluje prema načelu akcija potiče reakciju. Naš sukob s Palestincima ne možemo riješiti na taj način", zaključio je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara