Reakcije na političku krizu u Gruziji

POZIVI na mirno rješenje političke krize u Gruziji pristižu sa svih strana svijeta nakon što je gruzijski predsjednik Eduard Ševardnadze proglasio izvanredno stanje zbog pokušaja oporbe da ga sruši s vlasti, prenose u subotu svjetske agencije.

Gruzijska oporba zauzela je u subotu parlament u Tbilisiju i zatražila raspisivanje prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Za privremenu predsjednicu proglasila je dosadašnju predsjednicu parlamenta Nino Burdžanadze.

Bivše sovjetske države, uključujući Rusiju, osudile su kao "neprihvatljiv" pokušaj rušenja gruzijskog predsjednika Eduarda Ševardnadzea i pozvale sve strane da spor riješe legalnim putem.

"Sudeći prema vijestima iz Gruzije, različite političke snage spremne su preuzeti vlast u zemlji neustavnim sredstvima. To je posve neprihvatljivo za bilo koju demokratsku državu", ističe se u priopćenju ukrajinskog predsjednika Leonida Kučme upućenog u ime Zajednice Neovisnih Država.

Kučma je također ponudio posredovanje ZND-a u rješavanju krize.

Posredovanje je ponudio i ruski predsjednik Vladimir Putin najavivši da će u Gruziju poslati svojeg ministra vanjskih poslova Igora Ivanova.

Gruzijski predsjednik razgovarao je u subotu navečer i s Putinom i s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom. I Powell i Putin izrazili su "zabrinutost" razvojem događaja. Powell je najavio skorašnji svoj dolazak u Gruziju i odobrio "akciju snaga reda kako bi se izbjeglo prolijevanje krvi", a Putin izrazio nadu da će se kriza "riješti mirnim putem u okviru ustava", priopćio je Ševardnadzeov ured.

Američki State Department objavio je da pozorno prati razvoj situacije u Gruziji.

Glasnogovornik State Departmenta pozvao je sukobljene strane da ne pribjegavaju sili i nasilju, već da dijalogom pokušaju pronaći kompromisno rješenje.

Glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer pozvao je gruzijske čelnike na suzdržanost i demokratsko rješenje krize, u čemu mu se pridružio i predsjedavajući OESS-a, nizozemski ministar vanjskih poslova Jaap de Hoop Scheffer.

Reagirao je i glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozivajući sukobljene strane da dijalogom pokušaju pronaći mirno rješenje krize.

Pozive na mir i dijalog Gruziji je uputila i Velika Britanija, a zabrinutost zbog krize izrazile su i Rumunjska i Poljska.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara