Reakcije na ubojstvo Ivane Hodak: Svatko razuman sada osjeća strah

Reakcije na ubojstvo Ivane Hodak: Svatko razuman sada osjeća strah

U ZAGREBU je oko 11.30 sati ubijena Ivana Hodak, odvjetnička vježbenica i kći zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Hodaka. Ubijena je na stubištu stambene zgrade u ulici Pavla Hatza.

Povodom ubojstva danas se oglasila i Hrvatska odvjetnička komora (HOK) koja najoštrije osuđuje brutalno ubojstvo odvjetničke vježbenice Ivane Hodak.

HOK u priopćenju navodi da su "hrvatski odvjetnici i odvjetnički vježbenici potreseni tim zločinačkim činom, koji nema bilo kakvog opravdanja i koji najviše govori o društvu u kojemu se zločin dogodio".

"Govori o ulasku u društvo bezumlja, potpunom podcjenjivanju ljudskog života i dostojanstva. Za zločin nema nikada opravdanja, a najmanje se može opravdati zločin kojim je ugašen jedan mladi ljudski život, kada su tom ljudskom životu uskraćena sva veselja i tuge,  kada su roditelji bačeni u očaj, a prijatelji i kolege ne mogu shvatiti što se dogodilo i koji je uzrok tragedije. Zločin koji je počinjen nije samo zločin prema našoj mladoj kolegici Ivani, prema njezinim roditeljima, već je i zločin prema odvjetništvu u cjelini, prema pravnoj državi, prema svim državljanima naše domovine", stoji u priopćenju HOK-a.

Pucanj u pravnu državu i osnovna ljudska prava

"Ako je Ivanino ubojstvo posljedica obavljanja odvjetničkog poziva, tada je to pucanj u pravnu državu i osnovna ljudska prava u našoj zemlji", smatraju u HOK-u.

Hodak najmlađa likvidirana pripadnica odvjetničke profesije

Brutalno ubojstvo Ivane Hodak podsjetilo je na cijeli niz sličnih događaja u kojima su živote izgubili odvjetnici.

Tako je 1972.  ubijen odvjetnik Josip Brbot, 1977. je ubijen odvjetnik Josip Guberina, 1989. je ubijen odvjetnik Boško Ojkić, 1999. godine u prostorijama Općinskog suda u Zagrebu ubijene su odvjetnica Hajra Prohić i sudac Općinskog suda Ljiljana Hvalec, a 2002. u svom uredu je ubijena Marija Brnić Bljakaj, odvjetnica iz Slatine. Prije dvije godine ubijen je Hrvoje Lešić, odvjetnik u Malom Lošinju.

"Možda je, iako je to teško i neprimjereno reći, ubojstvo odvjetničke vježbenice Ivane Hodak posebno teško, jer se radi o najmlađoj pripadnici odvjetničke profesije koja ne samo da je ubijena već je doslovno likvidirana. Riječi su nedostatne za opisati osjećaj koji je ova vijest izazvala, ali se ne može ne upitati gdje mi to živimo i kakvu to zaštitu kao odvjetnici i kao građani imamo. Hoće li ovaj svirepi čin, neprimjeren ljudskome rodu, konačno uzdrmati one koji su za to zaduženi, omogućiti odvjetničkoj profesiji da bez opasnosti za život obavljaju svoj odgovoran i težak, a u ovom trenutku očito i pogibeljan poziv", stoji u zaključku HOK-ova priopćenja.

"Skoro sam se srušio na pod"

Odvjetnik Fran Olujić zgrožen je i šokiran ubojstvom Ivane Hodak koju je, kako je rekao, poznavao cijeli život.

"U to vrijeme sam bio na sudu i nakon što je do mene stigla vijest da je Ivana ubijena, skoro sam se srušio na pod. Ne znam što bih vam više rekao, to je prešlo sve granice nekakvog normalnog života", kazao nam je Olujić.

Nakon što je čuo da je ubijena najprije je pomislio da se radi o pogrešci i da informacija nije točna. Nakon toga je pokušao nazvati njenog dečka koji nije odgovarao na poziv. Nakon toga mu je postalo jasno da se nešto uistinu dogodilo, a onda je informacija nažalost i potvrđena.

Odvjetnik Mikuličić: Nadam da će Benko konačno napraviti što treba

"Ne znam što da kažem, to je grozno, katastrofa. To me posebno pogodilo, jer je moj sin s njom išao u razred i zajedno su pripremali ispite. Ne znam što više da kažem, nadam se da će Benko konačno napraviti posao", rekao nam je odvjetnik Goran Mikuličić ne želeći spekulirati o motivima ubojstva.

"Očito je da situacija prelazi okvire grada i zagrebačke policije i stvari treba početi potpuno rješavati. Možda cijela priča ima potpuno drugačije motive, to ne znam, ali to što se događa je stvarno katastrofa", zaključio je Mikuličić.

"Svatko razuman osjeća strah"

"To je strašno što se dogodilo. Krajnje je vrijeme da ovo prestane, krajnje je vrijeme da policija preuzme odgovornost i suzbije ovaj kriminal koji se događa na ulicama", kazao je novinarima odvjetnik Milivoje Žugić koji se zatekao ispred zgrade u kojoj je ubijena Ivana Hodak .

"Svatko razuman u ovim trenucima osjeća strah", rekao je Žugić.

Austrijski Ustavni sud bez komentara

Christian Neuwirth, glasnogovornik austrijskog Ustavnog suda, kazao je da je u medijima pročitao da je kćer odvjetnika Hodaka ubijena, međutim odbio je komentirati slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ustavni sud Austrije bio je posljednja instanca kojoj je austrijski odvjetnik umirovljenog generala Vladimira Zagorca pokušao dokazati kakve opasnosti prijete Zagorcu u Hrvatskoj. Iako se Zagorčevoj obitelji nije dogodilo ništa, odvjetnik Hodak danas je medijima, govoreći o ubojstvu kćeri, rekao "pogodi tko stoji iza toga". Pretpostavlja se da on naručitelje povezuje sa slučajem Zagorec.

Vijest prvi prenijeli Austrijanci

Od stranih medija o ubojstvu Ivane Hodak među prvima su izvijestili austrijski. Televizija ORF na svojim internetskim stranicama podsjeća na ranije izjave Vladimira Zagorca koji je govorio da se boji za svoj život u Hrvatskoj te o politički motiviranom procesu protiv njega.

Austrijski Presse uz ove dvije stvari napominje i da je Zagorec šutio na prvom izlasku pred istražnoga suca, te dodaje: "Ukoliko se otkrije ono što on zna o hrvatskoj politici devedesetih, to bi moglo biti vrlo neugodno za zastupnike HDZ-a, koji je od 2003. godine ponovno postao vladajuća stranka".

Objašnjavaju da je Zagorec kao pomoćnik ministra obrane za vrijeme embarga Ujedinjenih naroda nabavljao oružje za Hrvatsku i da je danas jedan od najbogatijih Hrvata.

Vijest o ubojstvu kćeri prominentnog odvjetnika Hodaka prenijeli su i Agence France Presse te Reuters, koji podsjeća da je prije samo nekoliko dana održan prosvjed novinara i civilnih udruga protiv nesposobnosti policije u suzbijanju mafijaških napada, te zbog urušavanja sigurnosnog sustava.

Mesić: Grozan zločin

"Radi se o groznom zločinu. Suosjećam sa svima koji su pogođeni, osobito s roditeljima Ivane Hodak. Vrijeme je za radikalne mjere. Vidjet ćemo jesu li to i ostavke. Sazvat ću sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost jer situacija to traži", kazao je danas hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji boravi u francuskom Evianu na Konferenciji o svjetskoj politici.

Sanader: U Americi i Europi ima puno više ubojstava

Premijer Ivo Sanader vezano za ubojstvo Ivane Hodak kazao je da je "konačno došao trenutak kada se treba obračunati s mafijom, bez obzira o kome se radi".

"Više nećemo tolerirati organizirani kriminal niti mafijaška ubojstva. To je strašna tragedija i za svaku je osudu", kazao je Sanader, koji u Puli danas boravi na svečanom otvorenju početka radova gradnje punog profila Istarskog ipsilona.

Na pitanje hoće li nakon današnja dva ubojstva u Zagrebu zatražiti ostavku ministra unutarnjih poslova, premijer Sanader je kazao da najprije čeka izvješće o svemu. Upitan je li Hrvatska sigurna zemlja, kazao je:

"Naravno da se kada se ovako nešto dogodi moramo zapitati koliko je Hrvatska sigurna, ali kada se uspoređujemo sa drugim državama treba reći da u Americi i drugim gradovima u zapadnoj Europi imate puno više ubojstava", tumači Sanader.

Svi predstavnici represivnog aparata trenutno u inozemstvu

Ravnatelj policije Marijan Benko i Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić trenutno su na studijskom putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, a ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević je u Londonu, kao i potpredsjednica Vlade za unutarnju politiku Đurđa Adlešič.

Premijer Sanader kazao je da je razgovarao s njima i poručio im svima da se vrate u Zagreb.

Benko je pak kazao medijima da je MUP "sve raspoložive snage digao na noge" vezano za ubojstvo Ivane Hodak.

Bandić živi za dan kad ćemo se osjećati sigurnim

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izjavio je novinarima da će se o slučaju ovog ubojstva raspitati kod kolega iz Policijske uprave zagrebačke, i dodao "morat ćemo svi zajedno dići pozornost na višu razinu i moramo svi biti puno odgovorniji".

"Živim za dan kada ćemo se ponovno svi zajedno osjećati sigurnim na zagrebačkim ulicama", kazao je Bandić.

R.I./A.B.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara