Reakcije sindikata na pismo Vidovića sindikalnom članstvu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ustvrdio je danas da je način na koji se ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, uoči referenduma o izmjenama Zakona o radu (ZOR), obratio sindikalnom članstvu "upletanje u demokratsko pravo sindikata na autonomno djelovanje".

Vidović je danas uputio pismo sindikalnim podružnicama uoči referenduma na kojem bi se od 16. do 18. lipnja sindikalno članstvo trebalo izjasniti jesu li prihvatljive predložene izmjene ZOR-a.

"Iznenađeni smo činjenicom da se Vidović, koristeći položaj ministra rada i socijalne skrbi i dostupnost državnog registra sindikalnih podružnica, izravno obratio pismom sindikalnom članstvu, propagirajući pritom Vladinu politiku oko donošenja ZOR-a", navodi SSSH u priopćenju.

Iako ta sindikalna središnjica ne spori pravo ministra da se izravno obraća radnicima, njegov postupak smatra upletanjem u pravo sindikata na autonomno djelovanje jer sindikati ovih dana provode referendum o ZOR-u.

SSSH se pritom poziva na Konvenciju (br. 87.) Međunarodne organizacije rada (MOR) o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje, koju je Republika Hrvatska ratificirala 1991.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV) također prosvjeduje protiv načina na koji se ministar obratio radnicima.

"Budući da ministru Vidoviću nije bilo teško odaslati pisma sindikalnim podružnicama, a istodobno zaobilaziti registrirane sindikalne središnjice i centrale granskih sindikata, ne možemo a da ne izrazimo svoje gnušanje demagoškim metodama kojim se koristi Vidović", navodi PPDIV.

Taj sindikat smatra da postupak Vidovića predstavlja grubo kršenje Konvencije MOR-a pa će toj organizaciji uputiti pritužbu zbog takvog shvaćanja upravljanja socijalnim resorom.

Ministra Vidovića danas su prozvali i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS). Predsjednik NHS-a Krešimir Sever ustvrdio je na konferenciji za novinare da Vidović tim pismom, u kojem navodi "samo dio istine", "razbija sindikalno zajedništvo i manipulira sindikalnim članstvom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara