Reality show pomiče granice razuma: Natjecatelji elektrošokovima kažnjavali pogrešne odgovore

Reality show pomiče granice razuma: Natjecatelji elektrošokovima kažnjavali pogrešne odgovore

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

REALITY SHOW kakav smo do sada poznavali i viđali na malim ekranima definitivno gubi granice zdravog razuma nakon što je jedna francuska TV postaja emitirala novi show, u kojem su sudionici poticani da strujom muče svoje suigrače, prenosi danas Jutarnji list.

Show su smislili i organizirali producent Christophe Nick i tim psihologa, koji su na ovaj način proveli istraživanje kojim su željeli utvrditi do koje su granice natjecatelji spremni izvršavati naredbe, čak i ako su one okrutne i posve besmislene.

Show nazvan "Igra smrti" sniman je pred živom publikom i hostesama, no natjecatelji nisu u potpunosti znali pravu prirodu showa, jer im je rečeno kako se snima pilot-emisija novoga kviza. Zadatak natjecatelja je bio igrača, koji je zapravo bio plaćeni glumac, "protresti" elektrošokom od 460 volti svaki put kada bi ovaj na postavljeno pitanje dao pogrešan odgovor.

Samo 16 od ukupno 80 natjecatelja odbilo je ispuniti zadatak koji se od njih tražio, no svi ostali su spremno ispunjavali zadatke i revno puštali struju ne obazirući se na očajničke molbe glumca koji je vrištao 'pustite me!' i 'nemojte više!'. Većina je natjecatelja to radila sve dok glumac nije "umro", odnosno dok nije odglumio smrt izazvanu elektrošokovima.

Publika je zdušno sudjelovala u sadističkom iživljavanju natjecatelja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, dobar dio natjecatelja je, iako teška srca, pozorno izvršavao naredbe voditelja, a u igri je bila i publika koja je, uvjerena kako se radi o pravom kvizu, nakon svakog pogrešnog odgovora vikala 'kazna!'

"Smatramo kako su volonteri išli do samog kraja jer su bili unutar igre, a kada se igrate, možete napraviti bilo što bez posljedica. Ne postoji granica između realnosti i mašte", objasnio je producent emisije i dodao kako su u zadnjih nekoliko godina najpopularniji showovi upravo oni koji "izazivaju smrt" poput "Faktora straha".

No ako ste mislili da je ovo jedini morbidan reality show koji ljudska mašta može smisliti, prevarili ste se, jer američka TV kuća TLC uskoro kreće sa reality showom nazvanim "Ovisnik", u kojem su glavne zvijezde narkomanski ovisnici koji se pokušavaju "skinuti" s droge.

Kamere će pratiti njihovu borbu s ovisnošću, ali i aktivnosti djevojke Kristine Wandzilak, i same bivše ovisnice, koja će sudionicima showa pomagati u teškim trenucima apstinencijske krize.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara