Rebić i Marijačić se 14. lipnja pred haškim sudom izjašnjavaju o krivnji

HAŠKI sud naložio je glavnom uredniku "Hrvatskog lista" Ivici Marijačiću i bivšem načelniku SIS-a Markici Rebiću, optuženim za nepoštivanje suda, da 14. lipnja stupe pred Sud kako bi se izjasnili o krivnji, objavio je glasnogovornik ICTY-a.

"Krajem prošloga tjedna, predmetni sudac O-Gon Kwon izdao je nalog da se Ivica Marijačić i Markica Rebić pojave pred njim kako bi se izjasnili o krivnji prema optužbi za nepoštivanje suda." - kazao je glasnogovornik Jim Landale na tjednom brifingu za novinare.

Nakon prvog pojavljivanje dvojice optuženih, bit će održana statusna konferencija na kojoj će se raspravljati o pripremama za suđenje, dodao je Landale.

Sudac Kwon u svom nalogu, među ostalim, navodi da "vlasti Republike Hrvatske trebaju obavijestiti Marijačića i Rebića o njihovoj zakonskoj obvezi da se predaju pod jurisdikciju ICTY-a i da budu prisutni u Haagu kako bi im se sudilo za nepoštivanja suda u vremenu koje odredi raspravno vijeće".

Marijačića i Rebića, "vlasti RH također trebaju obavijestiti da će, ukoliko se na pojave na sudu, raspravno vijeće naložiti njihovo uhićenje i prebacivanje u Haag", dodaje se u nalogu.

Haška optužnica protiv Marijačića i Rebića potvrđena je 26. travnja 2005. Tereti ih se u jednoj točki za nepoštivanje suda zbog toga što su 18. studenoga 2004. u "Hrvatskom listu" objavili idenitet zaštićenog svjedoka i transkript njegovog iskaza sa zatvorene sjednice na suđenju Tihomiru Blaškiću 19. prosinca 1997.

Istoga dana ICTY je objavio i optužnicu za nepoštivanje suda protiv Stjepana Šešelja kao izdavača i Domagoja Margetića kao glavnog urednika lista "Hrvatsko slovo", zbog objave identiteta i izvadaka transkripta iskaza drugog zaštićenog svjedoka sa suđenja Blaškiću danog 16. ožujka 1998. Tekst je objavljen 26. studenog 2004. godine.

Prema pravilu 77. Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, za djelo nepoštivanja suda predviđena je kazna do sedam godina zatvora i novčana kazna do 100.000 eura ili kombinacija tih kazni.

U dosadašnja dva presuđena slučaja izrečena je kazna od četiri mjeseca zatvora.

Rebić i Marijačić potvrdili da će 14. lipnja stupiti pred ICTY

Glavni urednik "Hrvatskog lista" Ivica Marijačić i bivši načelnik SISa Markica Rebić, ispunit će nalog Haškog suda i pojaviti se pred sudom 14. lipnja kako bi se izjasnili o krivnji prema optužbi za nepoštivanje suda, rekli su u utorak.

Markica Rebić, bivši savjetnik predsjednika RH za nacionalnu sigurnost, izjavio je u telefonskom razgovoru da će se odazvati pozivu ICTY-a.

"Jedino ako mi premijer Ivo Sanader i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ne zabrane da idem gore, ja ću otići", kazao je Rebić.

Na pitanje kako će s izjasniti o krivnji, rekao je "normalno da ću se izjasniti da nisam kriv".

Ivica Marijačić također je u telefonskom razgovoru potvrdio da će se 14. lipnja pojaviti pred sucem Kwonom te da će se izjasniti da nije kriv.

Rebićev odvjetnik Veljko Miljević kazao je kako je odluka njegova klijenta da se odazove pozivu Haaga "znak poštivanja pravnog poretka Republike Hrvatske i znak uljuđenog ponašanja".

Najavio je da će obrana dokazati da Rebić nije kriv prema optužbi.

Marijačićev odvjetnik Marin Ivanović nije bio dostupan za komentar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara