Redatelj Sam Mendes trostruki dobitnik nagrade Laurence Olivier

REDATELJ Sam Mendes proteklog je vikenda ušao u kazališnu povijest kad je postao prvi trostruki dobitnik na svečanosti dodjele ugledne britanske nagrade Laurence Olivier.

Mendes, dobitnik Oscara za ´Vrtlog života´, dobio je u petak nagradu za posebna dostignuća za 10-godišnje vođenje malog londonskog kazališta Donmar Warehouse u kojem je veliki odjek imala i Nicole Kidman ulogom u ´Plavoj sobi´.

Mendes je dobio i nagrade za najboljeg redatelja i najbolju obnovljenu predstavu za ´Na tri kralja´ i ´Ujaka Vanju´, koje je u međuvremenu postavio i na Broadwayju.

Mendes se na nagradama morao zahvaliti putem video veze iz New Yorka, a ono što je pritom rekao natjeralo je suze na oči njegovoj djevojci, glumici Kate Winslet.

´Želim zahvaliti svojoj partnerici Kate jer su ovo dva komada o ljubavi, a lakše ih je režirati kad imate i nekog osobnog iskustva u tome´, rekao je Mendes, pokraj kojega je Winslet brisala oči.

To je prvi put da je netko dobio tri nagrade u istoj godini otkako se ta nagrada počela dodjeljivati 1976., a priznanje kolega trijumfalno je zaokružilo jedinstvenu karijeru ostvarenu u malom kazalištu.

Gwyneth Paltrow, i sama dobitnica Oscara za ´Zaljubljenog Shakespearea´, bila je najvećom favoritkinjom za nagradu za najbolju glumicu za ulogu u ´Dokazu´, još jednoj uspješnici iz Mendesova teatra.

No nagradu je ipak dobila Claire Higgins za ulogu u ´Vincent u Brixtonu´, koja se uskoro počinje prikazivati u New Yorku.

Dobitnici Oliviera ove su godine poharali Broadway, jer je i dobitnik nagrade za najboljeg glumca Simon Russel Beale sada u New Yorku s ´Ujakom Vanjom´, predstavom za koju je i nagrađen.

No prometa je bilo i u suprotnom smjeru.

U Londonu je niz hollywoodskih zvijezda - od Kidman preko Kevina Spaceyja do Glenn Close - koje oduševljeno nastupaju na daskama londonskih kazališta.

U kategoriji najboljeg novog mjuzikla favoriti ´Chitty Chitty Bang Bang´ i ´Bombay Dreams´ nisu se proveli dobro, jer je nagradu dobila ´Naša kuća´, utemeljena na glazbi nekadašnje pop skupine Madness.

Najbolji glumci u mjuziklu su Alex Jennings i Joanna Riding, protagonisti obnovljene izvedbe ´My Fair Lady´ u kazalištu Drury Lane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara