Redovita Skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) na redovitome zasjedanju Skupštine usvojili su večeras prijedlog o osnivanju novoga , 15. znanstvenog vijeća Akademije koje će se baviti pitanjima vezanim uz državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava.

Redovita skupština Akademije održana je točno stotinu dana nakon što je počela raditi novoizabrana Uprava i Predsjedništvo što je, po riječima predsjednika HAZU akademika Milana Moguša, i dobra prigoda da se polože prvi računi.

Akademik Moguš posebice je istaknuo kako je nezaobilazan dosadašnji rad svih članova Akademije u vezi predstojećih izbora za nove članove jer je uloženo mnogo napora da se u nominacijama i kandidaturama dođe do najboljih rješenja. "Nema akademija bez njezinih članova, pa je zato izbor novih članova jedan od najvažnijih zadataka članova svake akademije pa tako i naše. Zato je naš izbor ujedno izbor našega vlastitog opstanka i izbor naše budućnosti", rekao je akademik Moguš.

Izdvojio je još nekoliko važnih aktivnosti na koje su se članovi i nova uprava HAZU usredotočili u prvih stotinu dana.

Jedna od tih aktivnosti je i radni tekst "Hrvatska temeljena na znanju i na primjeni znanja" koji je na drugoj sjednici novoga Predsjedništva, uz tek neznatno dotjerivanje, jednoglasno prihvaćen. Taj je dokument zajedno s već ranije usvojenom "Deklaracijom o znanju" objavljen kao posebna edicija koju su danas dobili članovi HAZU. No, dodao je, to je tek temelj na kojemu treba nastaviti graditi nove djelatnosti.

Akademik Moguš spomenuo je i aktivnosti usmjerene na preseljenje nekih kemijskih odjela iz zgrade Akademije na Strossmayerovu trgu 14 u zgradu Kemije na Horvatovcu. Podsjetivši da Akademija u tomu ima razumijevanje sadašnjega dekana PMF-a, predsjednika Republike i Sabora te ministra znanosti, obrazovanja i športa, izrazio je zadovoljstvo što, nakon današnjega razgovora članova Predsjedništva s premijerom Ivom Sanaderom, može reći da Akademija ima i potporu predsjednika Vlade. "Zato, kako sada stoje stvari, mogao bih s pouzdanjem reći da će, prema obećanjima u koje ne želim sumnjati, studij kemije u novoj školskoj godini započeti u novoj zgradi na Horvatovcu". A tek onda, ustvrdio je, Akademiju čekaju pune ruke posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iscrpno izvješće o radu i financijskom poslovanju HAZU u 2003. te financijskom planu za tekuću godinu podnio je glavni tajnik akademik Slavko Cvetnić.

Izvješće je prihvaćeno većinom glasova nakon rasprave u kojoj je akademik Velimir Pravdić zatražio objašnjenja u vezi nagrada za akademike. "Tko određuje te nagrade, osobito ako se ugrožavaju prava akademika utvrđena Zakonom o HAZU", rekao je Pravdić.

Tajnik HAZU Slobodan Kaštela odgovorio je da, prema Zakonu o HAZU, svi redoviti članovi imaju pravo i primaju mjesečnu naknadu u iznosu prosječne plaće u Hrvatskoj u posljednja tri mjeseca za što se, dodao je, plaćaju i svi potrebni doprinosi.

Akademik Vlatko Silobrčić upozorio je pak da je u financijskome planu za 2004. izdvojeno premalo novca za međunarodnu suradnju. To po njegovu mišljenju nije dobro jer smatra da u današnje vrijeme HAZU treba ojačati međunarodnu suradnju.(Hina) xip yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara