Reforma policije uzdrmala vladajuću koaliciju u Češkoj

Reforma policije uzdrmala vladajuću koaliciju u Češkoj

Screenshot: YouTube

SPORNI prijedlog reforme češke policije po kojemu bi se spojili odjeli za suzbijanje organiziranog kriminala (UOOZ) i za suzbijanje korupcije, stavlja koaliciju lijevog centra na vlasti u Pragu na tešku kušnju.

Prijedlog o osnivanju "nacionalne središnjice za suzbijanje organiziranog kriminala" od 1. srpnja nailazi na protivljenje ministra financija Andreja Babisa, istaknutog člana vlade koju predvodi čelnik socijaldemokrata (CSSD) Bohuslav Sobotka.

Planiranom reformom "ukida se odjel za suzbijanje korupcije, čime zapravo prestaje borba naše vlade protiv korupcije", rekao je Babis, vođa centrističke stranke ANO, koju nerijetko optužuju za populizam.

"Ne želimo snositi odgovornost za to", rekao je, upozorivši u pismu upućenom Sobotki kako postoji opasnost da se "policiji nanese nepovratna šteta".

Taj je spor, po njegovu mišljenju, uzrok "najteže krize" u koaliciji formiranoj nakon parlamentarnih izbora održanih u listopadu 2013. u kojoj uz CSSD i ANO sudjeluje i malena kršćansko-demokratski KDU-CSL.

Sobotka je pak u petak osudio "pokušaj ANO-a da politizira i destabilizira rad policije i da se na neprihvatljiv način miješa u njezine unutarnje stvari".

Regionalni i izbori za Senat raspisani su u Češkoj za listopad a sljedeći parlamentarni u jesen 2017. U anketi objavljenoj ovog mjeseca, ANO vodi s 23,6 posto ispred CSSD-a (18,2 posto).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara