regionalna konferencija sindikata: u srednjoj i istočnoj europi brutalan pritisak kapitala na rad

Područje Srednje i Istočne Europe posljednjih je godina podvrgnuto najbrutalnijem pritisku kapitala na rad, a vlasti tih država uglavnom šutke gledaju nasrtaje na prava svojih radnika, upozoreno je na današnjoj Regionalnoj konferenciji o ljudskim i sindikalnim pravima u zemljama Srednje i Istočne Europe.

Na dvodnevnoj konferenciji u organizaciji Međunarodne konfederacije slobodnih sindikata (ICFTU) sudjeluje četrdesetak sindikalaca iz 13 zemalja Srednje i Istočne Europe.

Vlasti na tom području ne pružaju okvir za snažno sindikalno djelovanje već, naprotiv, zakonima podstiču mrvljenje i slabljenje sindikata, istaknula je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i potpredsjednica ICFTU-a Vesna Dejanović.

Regionalna konferencija organizirana je upravo kako bi se utjecalo na Vlade toga područja da uravnoteže odnos između kapitala i rada jer kapital je zasad u velikoj prednosti.

"Zemlje koje su nedavno ušle u EU ili čekaju na primanje trebaju se boriti za ravnopravni status svojih radnika na budućem europskom tržištu", naglasila je Dejanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najteži su problemi trenutno u Bjelorusiji, Ukrajini, Rusiji te Srbiji i Crnoj Gori (SiCG), iako je stanje teško u svim državama regije.

U SiCG još je uvijek na snazi zakon iz Miloševićeva vremena po kojem su radnici trebali dobiti potvrdu od direktora tvrtke da smiju osnovati sindikat, upozorio je predsjednik sindikata Nezavisnost Branislav Čanak.

Vesna Dejanović dodala je da i u Hrvatskoj sindikalci imaju problema s legalnim djelovanjem, jer u tvrtkama poput trgovačkog lanca "Pevec" ne dozvoljavaju sindikalno organiziranje.

Važno je osvijestiti sindikalce i radnike da se suprotstave prijetnjama i maltretiranju, a Regionalna konferencija trebala bi tome pomoći kroz uspostavu transgranične sindikalne mreže.

(Hina) xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara