Rehn: Hrvatska mora ispuniti Akcijski plan za suradnju s Haagom

HRVATSKA mora pokazati da ostvaruje Akcijski plan suradnje s Haškim sudom, izjavio je u srijedu u Bukureštu povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn.

On se na marginama regionalnog summita devet zemalja jugoistočne Europe odvojeno sastao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem s kojim je razgovarao o pojačanim naporima Hrvatske o ispunjavanju političkih uvjeta za početak pregovora o pristupanju EU.

Govoreći o europskim perspektivama zemalja regije, Rehn je Hrvatsku svrstao u skupinu s Turskom rekavši da će pristupni pregovori s tim državama početi čim ispune preostale uvjete.

"Nadam se da će Hrvatska potvrditi punu suradnju s Haškim sudom kako bi mogli otvoriti pregovore", rekao je povjerenik Rehn.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući naporima srbijanske vlade počeli su pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s tom državom, a Rehn se nada da će tako uskoro biti i s BiH.

Na kraju je istaknuo da se EU zauzima za održivi status Kosova koji treba riješiti problem vladavine prava i zaštite nacionalnih manjina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara