Rehn odbacio zamrzavanje proširenja EU

EUROPSKI povjerenik za proširenje Olli Rehn u ponedjeljak je u svom govoru u Europskom centru za političke studije jasno odbacio zahtjeve za odgodom ili zamrzavanjem daljnjeg širenja Europske unije.

"Neki su političari previše požurili s pozivima za usporavanjem ili čak prekidom daljnjeg proširenja Europske unije", rekao je Rehn.

Unija, doduše, mora malo usporiti tempo nakon primitka deset novih članica prošle godine, dodao je Rehn, ali i istaknuo: "Bilo bi neodgovorno prekidati vrijedan proces koji pomaže u izgradnji stabilnih i efikasnih partnera u najnestabilnijem dijelu Europe".

"Zajednica i unatoč krizi snosi odgovornost za sigurnost i stabilnost na kontinentu. Ne možemo suspendirati tu odgovornost a da to ostane bez teških posljedica", istaknuo je europski povjerenik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Hrvatskom i Turskom, kazao je Rehn, pristupni pregovori mogu početi čim te dvije države ispune za to određene uvjete.

Za Hrvatsku je to suradnja s Haškim tribunalom, dok Turska mora provesti šest zakona o ljudskim pravima i proširiti sporazum o carinskoj uniji na Cipru, kazao je Olli Rehn.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara