Rehn: Reforma policije BIH uvjet je za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji

Rehn: Reforma policije BIH uvjet je za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji

JEDINSTVENI stav predstavnika Međunarodne zajednice u BIH je taj da nakon propalih pregovora o reformi policije, Bosna i Hercegovina neće potpisati Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji s EU, jer reforma policije nije dogovorena, zbog čega će najviše izgubiti građani BIH, prenosi SuperBosna.com.

"Europska unija neće zaključiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sve dok BIH ne napreduje u pitanju reforme policije i unaprijedi suradnju s Haškim tribunalom." - izjavio je Olli Rehn, europski povjerenik za proširenje.

"Bosni i Hercegovini i njenim građanima treba efikasnija policija. Veoma je bitno da se vlasti konačno usuglase po pitanju reforme. Kao rezultat predizborne kampanje, program reformi je stagnirao i politička klima je postala neprijateljska, što je dovelo do nacionalističke retorike i tenzija. Iskreno, toga je dosta!" - izjavio je Rehn.

Predsjednici SDA, SNSD-a, Stranke za BIH i PDP-a u srijedu, na posljednjem u nizu sastanaka o reformi policije, nisu se uspjeli usuglasiti o izgledu budućih policijskih snaga u BIH. Predstavnici Federacije BIH zahtijevaju ukidanje, a predstavnici RS ostanak policije tog entiteta, zbog čega su pregovori propali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"OHR izražava zabrinutost i razočaranje zbog nepostizanja sporazuma o reformi policije. Sporazum je bio na stolu i bio je u skladu sa tri principa EU. Iako bi postizanje sporazuma dalo konkretne koristi za BIH, politički vođe nisu mogle postići dogovor. Naše viđenje je da su razlozi za odbijanje sporazuma simboličke naravi i bez pravnog značaja." - rekao je Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a, dodajući kako "vrata OHR-a ostaju otvorena za dalje dogovore čak i nakon posjete Ollija Rehna". Brkić je naglasio kako je na članovima vladajuće koalicije da međusobno surađuju, kako bi došli do plana kako pokrenuti reformu policije.

Frane Maroević, glasnogovornik Delegacije Europske komisije u BIH, ponovio je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BIH neće biti potpisan dok dogovor o reformi policije u BiH ne bude postignut. "Uvjeti za potpisivanje sporazuma ostaju isti. Dogovor o reformi policije, puna suradnja sa Haagom i reforma javnog RTV sustava su uvjeti za potpisivanje sporazuma. Očekujemo da vlasti BIH nastave raditi na ispunjenju ovih uvjeta, jer još ima vremena da sporazum bude potpisan do kraja godine. Ne želimo govoriti tko je kriv za neuspjeh reforme policije, jer što se nas tiče BIH trpi posljedice ovih neuspjeha." - rekao je Maroević.

"Oni koji budu stajali na putu reforme policije ugrožavaju europsku budućnost BIH. Vrijeme ističe. Bez reforme policije, usklađene sa tri principa koja je Europska unija naznačila u listopadu 2005. godine, integracija u EU neće biti moguća. Državljani Bosne i Hercegovine će platiti cijenu neuspjeha." - navedeno je u priopćenju američke Ambasade u BIH.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara