REHN ZA OTVARANJE PREGOVORA S ANKAROM

Europska komisija u srijedu će preporučiti otvaranje pregovora o prijemu Turske u Europsku uniju (EU), ali će isto tako u prvi plan staviti mehanizam kontrole demokratskih obveza Ankare, izjavio je u ponedjeljak Finac Olli Rehn, koji će 1. studenoga zamjeniti Guentera Verheugena na dužnosni povjerenika EU za proširenje.

"Mislim da će se Komisija odlučiti za otvaranje pregovora", rekao je u Europskom parlamentu Olli Rehn. Ovo je prvi put da neki član Europske komisije tako jasno i otvoreno daje zeleno svijetlo za početak pregovora o pridruženju Turske Uniji.

Rehn nije, međutim, propustio priznati da odluka koju će Komisija donijeti u srijedu "neće biti laka", jer, kako je rekao, "to pitanje je podijelilo europsko mnijenje". Istaknuo je da "Turska mora ispuniti političke kriterije iz Kopenhagena na isti način kako su to učinile ostale zemlje kandidati, posebice na području građanskih sloboda te ljudskih prava, posebice uključujući prava žena".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačna odluka o početku pregovora glede prijema Turske u EU donijet će se na summitu šefova država i vlada Unije 17. prosinca u Bruxellesu.

(Hina) xvk ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara