Rekordan broj posjeta kinima u Velikoj Britaniji

BRITANSKA kina bilježe rekordan broj posjetitelja u zadnjih 30 godina, s time da su najpopularnije komedije, priopćilo je Britansko filmsko vijeće ovih dana.

Ukupna zarada od prodanih ulaznica popela se na 755 milijuna funti, što predstavlja porast od 175 posto u zadnjih deset godina.

To također znači da je tijekom 2002. godine prodano više od 176 milijuna kinoulaznica.

Komedije su najpopularnije s 26,5 posto prodanih ulaznica, a slijede znanstvenofantastični (14,2 posto) i akcijski filmovi (12,5 posto).

Najpopularnija komedija 2002. u Velikoj Britaniji bila je "Austin Powers u Goldmemberu", a iza nje "Scooby-Doo", "Sve zbog jednog dječaka" i "Moje grčko vjenčanje".

Odlične rezultate zabilježila je i sama britanska kinematografija, sa zaradom od 187 milijuna funti na kinoblagajnama, odnosno s 23 posto od ukupnog uspjeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema izvješću Vijeća, najmjerodavnijeg tijela te vrste u Velikoj Britaniji, očita je dominacija holivudskih hitova. Dvadesetsedam posto svih prikazanih filmova donijelo je zaradu veću od 94 posto u protekloj godini.

U Velikoj Britaniji je više od 3258 kinodvorana, a prema izvješću više od trećine prikazanih filmova bilo je na stranom jeziku, prvenstveno indijske proizvodnje.

Tri najuspješnija filma na stranom jeziku u Velikoj Britaniji su "Devdas" (Indija), "I tvoju mamu također" (Meksiko) i "Pričaj s njom" (Španjolska).

"Harry Potter i odaja tajni" označio je rekordan premijerni vikend u povijesti britanske kinematografije, ostvarivši zaradu od 18,9 milijuna funti na kinoblagajnama.

Adaptacija romana J.K. Rowling pokazala se i kao najuspješniji britanski film u svijetu, zaradivši 728,2 miljuna dolara.

Dvadeseti po redu iz serije filmova o Jamesu Bondu "Umri drugi dan" bio je drugi po redu najuspješnijih britanskih filmova u svijetu, ostvarivši zaradu od 322,3 milijuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara