Rekordan dolazak turista u Split

OVOGA vikenda na splitskom području povećana je gužva u zračnom, pomorskom i cestovnom prometu.

Samo jučer u Split se spustilo više od stotinu zrakoplova s 18 tisuća putnika, što je više nego u svim ostalim zračnim lukama na Jadranu zajedno, ističe voditelj smjene prometno-tehničkog sektora splitske zračne luke Stipan Žanko. Danas se očekuje slijetanje još 30-ak zrakoplova pa će ukupni promet ovog vikenda premašiti 24 tisuće putnika.

Za usporedbu, rekordnog dana prošle godine sletjela su i uzletjela 72 zrakoplova sa 16 tisuća putnika, i to tek u kolovozu, a ta je brojka ove godine premašena već prvog vikenda lipnja. Zahvaljujući izvrsnoj tehničkoj opremljenosti i pripremljenosti, u zračnoj luci očekuju da će izdržati promet koji se tek očekuje u špici turističke sezone.

Od početka godine kroz zračnu je luku prošlo više od 480 tisuća putnika, što je 15 posto više nego lani u istom razdoblju, a samo u lipnju putnika je 17 tisuća više.

U splitsku Trajektnu luku jučer je uplovilo i isplovilo više od 220 brodova na redovitim i izvanrednim vezama prema srednjodalmatinskim otocima. Izvanredni trajekti uvedeni su prema Supetru na Braču i Rogaču na Šolti. Brodovi iz Ancone i Pescare stigli su s više od 600 putnika i 150 vozila.

Prema riječima koordinatora Jadrolinijina III. plovnog područja Ante Mrvice, gužve su kao u špici turističke sezone, promet putnika veći je od tri do četiri posto, pa se očekuje da će ovo biti rekordna godina po broju putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je, očekivano, promet slabiji. Brodovi prema otocima su puni, a nešto su slabije popunjeni u povratku, ističe Mrvica. Prometnih zastoja na prilaznim cestama prema luci, kao ni proteklih godine, nema zahvaljujući dobroj organizaciji i koordinaciji.

Više od 200 autobusa iz svih krajeva Hrvatske i europskih gradova jučer je stiglo na splitski autobusni kolodvor, što je također više nego lani u ovo doba. Nešto manje autobusa očekuje se danas.

U Split je jučer stigao i vlak iz Beograda koji vozi prema redovitome sezonskom voznom redu s oko 500 putnika.

U cestovnom prometu najveće su gužve na jadranskoj magistrali iz Splita prema Omišu i Makarskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara