Rektorski zbor: Razredbeni postupci ubuduće na jesen

Rektorski zbor visokih učilišta Republike Hrvatske zaključio je danas na sjednici u Osijeku da će se razredbeni postupci na visokoškolskim ustanovama umjesto u ljeto ubuduće održavati u jesen, a konačni zaključci o toj promjeni prihvatit će se na sjednici 8. veljače.

Upisna politika na visokoškolskim ustanovama ove će se godine znatno promijeniti, izjavila je nakon zatvorene sjednice Rektorskog zbora predsjednica Zbora i rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik. Napomenula je da će se sve pojedinosti, uključivo i nadnevci održavanja, priopćiti u veljači.

Izvijestila je kako je Rektorski zbor danas prihvatio uvjete izbora u znanstveno-nastavna zvanja, koji će se ubuduće obavljati u dva stupnja, najprije u znastvena, a zatim u znanstveno-nastavna zvanja, uz uvjete koje će propisivati Zbor.

Rektorica Kralik također je kazala kako su rektori bitnim pitanjem ocijenili razvojnu politiku i nova radna mjesta jer, kako kaže, "na gotovo svim sveučilištima ne zadovoljava kadrovsko stanje, od asistenata do redovitih profesora, posebice kad su posrijedi novi programi i institucije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U suradnji s resornim ministarstvom pokušat ćemo već ove godine pronaći određen broj znanstvenika i nastavnika, što će biti prvi korak u reformi visokog obrazovanja, istaknula je Kralik.

U reformi visokog školstva poslužit će i zajam Svjetske banke, prije svega za povećanje kvalitete visokog obrazovanja, izvijestio je državni tajnik za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Slobodan Uzelac.

Ocijenio je kako je hrvatski sustav sveučilišta, veleučilišta i visokih škola razgranan, ali nedovoljno osmišljen i racionaliziran, pa ga treba učiniti djelotvornijim.

(Hina) xivuč ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara