Republika Srpska napušta BiH i pripaja se Srbiji?

PREMIJER Srbije Vojislav Koštunica i predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić u posljednje se vrijeme sve češće susreću. Razlog tomu je, kako tvrdi izvor Glasa Javnosti, inicijativa Republike Srpske prema kojoj bi, ukoliko Kosovo dobije neovisnost, RS napustila Federaciju BiH.

Navodno postoji i opcija pripajanja Republike Srpske Srbiji, no to se drži u tajnosti, tvrdi izvor Glasa Javnosti.

Drugi razlog njihovih sastanaka je da se, navodno, zajedničkim snagama razradi strategija hvatanja ratnog zločinca Ratka Mladića.

"Visokom predstavniku za BiH Paddyu Ashdownu, kojega će naslijediti Christian Schwarz-Schilling, ostalo je još oko mjesec dana mandata. Upravo taj vakuum vlasti u Beogradu i Banja Luci mogli bi iskoristiti pokrećući promjenu statusa RS. S druge strane, Radovan Karadžić je u drugom planu. Sve govori da je on zaista pod kontrolom pojedinih stranih obavještajnih službi. Prioritet je sada general Ratko Mladić. Naši podaci govore da su u Srbiji u toku posljednje pripreme za uhićenje bivšeg komandanta Vojske RS i da bi ta akcija mogla uslijediti vrlo brzo." - kazao je izvor listu.

Mladić je, prema posljednjim saznanjima, lociran blizu granice Srbije i Makedonije.

Srđan Đurić, šef odnosa s javnosti Vlade Srbije nije želio komentirati navodnu inicijativu izdvajanja Republike Srpske iz Federacije BiH.

"Vlada Srbije i RS se zalažu za potpuno poštovanje međunarodnih sporazuma i normi međunarodnog prava, prije svega Daytonskog i Rezolucije 1244 koji garantiraju suverenitet i teritorijalni integritet SiCG i BiH sa entitetom RS koji je u okviru međunarodno priznate BiH." - kazao je Đurić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara