Reuters: Hrvatska je ispred Bugarske i Rumunjske glede gospodarskih reformi

SMATRA se da je Hrvatska glede gospodarskih reformi ispred Bugarske i Rumunjske, koje bi u EU trebale ući 1. siječnja 2007., ali bez obzira na to i na snažnu potporu nekih zemalja članica Europske unije, činjenica da ne uspijeva uhititi haškog bjegunca Antu Gotovinu šteti njezinu ugledu, piše u četvrtak agencija Reuters.

Hrvatska je, kad ne bi bilo pitanja Ante Gotovine, "mnogo kvalificiranija da se pridruži Europskoj uniji" od Bugarske i Rumunjske, ocijenio je Lars Christensen, jedan od 34 analitičara uglednih financijskih i gospodarskih institucija širom EU koji su za Reuters govorili o izgledima nekih zemalja za priključenje Uniji.

Oni smatraju da bi se Hrvatska mogla priključiti bruxelleskom klubu 2010., a godine koje spominju variraju od 2008. do 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim problema Gotovine, nakon odbijanja europskog Ustava u Francuskoj i Nizozemskoj, zemlje koje još nisu počele pregovore o pridruživanju, kao što su Hrvatska ili Srbija, imat će još teži put prema Europskoj uniji, smatra većina političkih analitičara.

Dva referendumska odbijanja europskog Ustava - koja se često objašnjavaju upravo protivljenjem građana daljnjem proširenju - povećala su opasnost i za Bugarsku i Rumunjsku, smatra 16 od 30 analitičara koji su odgovorili na to pitanje.

Srbija također mora učiniti mnogo više kako bi uhitila ratne zločince, dodaje agencija.

"Europska unija, čini se, nije voljna brzo ići na daljnje proširenje pa će Hrvatska i Srbija i Crna Gora morati pričekati", smatra Zsolt Papp iz ABN AMRO-a u Londonu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara