Reuters otpustio fotografa jer je fotografiju napada na Bejrut obradio u photoshopu

REUTERS je otpustio fotografa koji je za tu agenciju radio honorarno fotografirajući ratno stanje u Libanonu, uz objašnjenje da je obrađivanjem jedne od fotografija u photoshopu narušio ugled te priznate agencije.

Agencija je fotografu Adnanu Hajju priopćila kako više neće koristiti njegove usluge budući je fotografiju na kojoj su bile snimljene posljedice izraelskog zračnog napada na Bejrut obradio u photoshopu.

Na fotografiji je prikazan dim kako se diže iznad zgrada u glavnom gradu Libanona, no nekoliko je internet portala Reutersu prijavilo kako je na fotografiji prikazano previše dima te kako je fotografija očito obrađena u photoshopu (na slici gore lijevo može se vidjeti prava fotografija, a na slici desno fotografija koju je Hajj obradio).

Reuters je u nedjelju odmah po objavi spornih informacija povukao fotografiju, a fotograf je dobio otkaz.

"Adnan Hajj porekao je da je namjerno pokušao narušiti realističnost fotografije uz objašnjenje kako je samo htio ukloniti tragove prašine te kako je počinio greške zahvaljujući slabom osvjetljenju pri kojemu je radio." - izjavila je Moira Whittle, glavna Reutersova osoba zadužena za odnose s javnošću.

Whittle je također izjavila kako je obrađivanje fotografije u photoshopu ozbiljno prekršilo Reutersova stroga pravila da fotografije moraju biti stvarne, te kako Reuters više neće koristiti fotografije koje je snimio otpušteni Hajj.

Hajj je za Reuters radio kao honorarni djelatnik od 1993. do 2003. godine, a nakon toga za istu je agenciju ponovno počeo raditi 2005.

Bio je među nekoliko fotografa iz najpoznatijih međunarodnih novinskih agencija, a čije su fotografije poginulog djeteta kojega u ruci drži spasilac u selu Qani u južnom Libanonu također bile metom polemika kritičara i blogera koji se bave istraživanjem autentičnosti fotografija. Taj napad, kao i fotografije istoga u svijetu su izazvale najviše reakcija, budući je u istom napadu ubijeno 56 ljudi, od čega 34 djece koja su poginula na spavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razni kritičari i blogeri koji se bave pregledavanjem takvih fotografija okarakterizirali su Hajjeve fotografije kao "nerealistične" budući se na nekima od njih jasno vidi kako mu spasitelj "pozira" s mrtvim djetetom u ruci, a kojega je upravo izvukao iz ruševina.

Reuters i druge organizacije pregledali su te fotografije, no tada su odbacile optužbe o tomu da su fotografije na bilo koji način obrađene ili nerealistične.

Jedan od blogera koji je Hajjija i druge fotografe "uhvatio u laži" pomno analizirajući njihove fotografije, optužio ih je da iskorištavaju ljudsku tragediju praveći od nje propagandu za agencije koje rade.

B.S.


Fotografija za koju je Hajj optužen da mu spasilac "pozira"


Fotografija za koju je Hajj optužen da mu spasilac "pozira"


Fotografija za koju je Hajj optužen da mu spasilac "pozira"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara