Reuters: Strane investicije u Hrvatskoj nisu moguće zbog birokracije, korupcije i politike

Reuters: Strane investicije u Hrvatskoj nisu moguće zbog birokracije, korupcije i politike

Foto: HR Foto (iivnat)

"KORUPCIJA i birokracija stoje na putu Hrvatske prema Europskoj uniji", naslov je Reutersove reportaže u kojoj ugledna svjetska agencija ističe centralne probleme hrvatskog gospodarstva. Investicijska klima u Hrvatskoj je izrazito nepovoljna, što je velika kočnica europskim ambicijama, objašnjava Reuters.

Tekst započinje primjerom skupine stranih i domaćih investitora koji su prije pet godina skupili milijardu eura za gradu luksuznog turističkog resorta u okolici Dubrovnika. Gradnja još nije započela. Radi se o kontroverznom projektu golfa na Srđu, kojeg Reuters uzima kao paradigmu funkcioniranja hrvatskog gospodarstva.

Teško će Hrvatska do stranih investitora

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nakon mnogih problema zbog neuređenog katastra uspjeli smo u zadnjih pet godina steći 3,5 milijuna kvadratnih metara koji su nam potrebni za ovaj projekt. Sada bi željeli početi s gradnjom, ali koče nas stalne izmjene planova zbog političkog prepucavanja lokalnih čelnika", izjavio je Ivan Kusalić, projektni direktor tvrtke Razvoj Golf.

"Čak ni nakon što Hrvatska uđe u EU, moguće je da neće privući investicijski kapital kojem se nada", piše Reuters koji navodi da će Hrvatska u EU ući tijekom 2013. ili početkom 2014. godine. Svoje čitatelje Reuters podsjeća kako je najveći problem s kojim se Hrvatska susreće u pregovorima Poglavlje 23. "Hrvati ne uspjevaju uvjeriti EU da pravosuđe i ljudska prava udovoljavaju europskim standardima", piše Reuters.

Politika koči investicije

Dodatni problem, ističe se u tekstu, je pretjerana birokracija, razni nameti, korupcija, sporo pravosuđe i neuređeni katastarski zapisi, koji su u potpunom kaosu još od ere komunizma. Sve to su problemi s kojima bi se Hrvatska morala obračunati kako bi se uskladila sa standardima EU. "Nakon dvije godine recesije, Hrvatska željno iščekuje EU fondove i strana ulaganja", piše Reuters.

Međutim, investitori za sada nisu skloni dolasku u Hrvatsku. "Naš projekt otvorio bi tisuću radnih mjesta i godišnje doprinosio ukupnom BDP-u sa 0,2 do 0,3 posto. No, i dalje stojimo na mjestu. Investitorima se ovdje događa da im se obećavaju sve potrebne dozvole, onda oni kupe zemlju i ne mogu krenuti u projekt zbog političkih prepucavanja. Hrvatska je zemlja u kojoj korupcija cvijeta", kaže Kusalić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara